Voortgezet onderwijs

Tegenwoordig groeien we op in een maatschappij met een snelle beeldcultuur. We worden continu geprikkeld door een stroom van beelden via bestaande en nieuwe mediaplatformen. Een manier om hiermee om te gaan is om kennis en vaardigheden te verwerven om film en beeldtaal te onderzoeken en begrijpen.

In onze verdiepende educatieprogramma’s voor het voortgezet onderwijs worden leerlingen uitgedaagd om films kritisch te bekijken, te analyseren en er vervolgens op te reflecteren.

 

Sofia
Layla M.
Minding the Gap

Film

Maak kennis met het filmtheater en boek een filmvertoning voor jouw klas of leerjaar. We bieden film aan in allerlei verschillende vormen. De films die regulier in Natlab te zien
zijn kunnen geboekt worden als besloten filmvoorstelling. We denken ook graag mee over een filmvertoning op maat. Denk hierbij aan films die bij een bepaald thema passen of
bij een specifiek vak.

In samenwerking met filmmuseum EYE en het Nederlands Film Festival (NFF) bieden we een adviesaanbod aan, met een selectie van films voor verschillende leeftijden. Deze films zijn toegankelijk en zetten aan tot nadenken, zoals Layla M. Een uitgesproken en actuele film over een Marokkaans meisje uit Amsterdam dat zich afzet tegen haar ouders en aansluiting zoekt en vindt bij gelijkgestemden. Zo dient film als een perfect gespreksmiddel! 

De Helleveeg
Love is Thicker Than Water
Eye in the Sky

Verdieping

Een filmvertoning met extra’s? Dat kan! Combineer het kijken van een film met een inleiding en/of nagesprek, om meer de diepte in te gaan met de studenten.
 

Film en Q&A met de regisseur

We bieden de mogelijkheid om een film te kijken en vervolgens in gesprek te gaan met de regisseur van deze film. Op dit moment vertonen we Love Is Thicker Than Water gecombineerd met een nagesprek met regisseur Ate de Jong. Ook De Helleveeg met regisseur André van Duren vormt een optie. Een gesprek met een regisseur biedt
leerlingen de mogelijkheid om direct antwoord te krijgen op vragen die de film heeft opgeroepen. Ze verkrijgen daarbij ook meer inzicht in de filmindustrie, het vak regisseren en alles wat bij het maken van een film komt kijken.
 

Movies that Matter

Behoefte aan een maatschappelijke film? Bij Natlab kunt u ook kiezen voor een festivalfilm van Movies that Matter. MtM ziet film als een fantastisch middel om lastige maatschappelijke thema’s invoelbaar en bespreekbaar te maken. Elk jaar worden er films geselecteerd die hoog gewaardeerd zijn tijdens het festival en een diepe indruk maakten. Bij deze films is gratis lesmateriaal beschikbaar dat aansluit bij het curriculum. Daarnaast is het mogelijk om een passend verdiepingsprogramma (zoals een inleiding, nagesprek of gastles op school) af te nemen.

Workshops
 

We love Strijp-S

Wist je dat het ‘rode hartje’ de meeste gebruikte emoji is op Instagram? En wist je dat Strijp-S een van de meest gefotografeerde plekken is in Eindhoven? De liefde voor dit historische gebied is de laatste jaren in een nieuw, creatief jasje gestoken. Natlab (het voormalig Natuurkundig Laboratorium van Philips) en POPEI (gevestigd in het
Klokgebouw) bieden een educatieprogramma aan waarin film en muziek elkaar vinden. Kijk bij Natlab een divers filmprogramma en gebruik dit vervolgens als inspiratie voor de workshop bij POPEI, waarin originele songs worden gemaakt.
 

Animatieworkshop

Combineer je filmbezoek met een workshop. Door zelf aan de slag te gaan met film krijgen leerlingen inzicht in het maakproces en het ontstaan van film. Laat leerlingen door middel van animatietechnieken ervaren hoe beeld tot leven kan komen.
 

Maak je eigen film

In samenwerking met BROET Studio bieden we de mogelijkheid om de wereld van de film te ontdekken als creatief medium door zelf een film te maken. Na het kijken van de film gaan leerlingen zelf aan de slag met een terugkerend thema uit de film. Ze acteren, regisseren en filmen zelf. Ze leren samenwerken en doorlopen in een korte tijd alle stappen van het film maken.

Korte Film Poule - 11:59
Korte Film Poule - Sevilla
Korte Film Poule - I Love Hooligans

Korte Film Poule - Till Death Do Us Part

In samenwerking met filmmuseum EYE bieden we een filmprogramma aan, bestaande uit korte filmpjes, variërend van live-action tot animaties. In dit compilatieprogramma vertonen we films die ieder vanuit een ander perspectief, in een andere vorm en met andere doeleinden het thema liefde verbeelden. Een roadmovie neemt een onverwachte wending, we worden geconfronteerd met vooroordelen en Roodkapje wordt in dit vervolg een horrorsprookje. Een van de films werd zelfs bekroond tot Beste Short Film op de Filmfestivals van Berlijn en Chicago. Met dit programma creëer je een ideale basis voor dialoog met de leerlingen en er is voor ieder wat wils.

Contact

Wil je een schoolvoorstelling boeken, een offerte opvragen, ons een vraag stellen of zelf een voorstel doen?

Neem vrijblijvend contact op met de educatieafdeling via educatie@natlab.nl of bel naar 040 294 68 48.