Filmsteden | Londen

Rudi de Boer
wo 19 jun 19:30
19 jun
19:30

Hoe worden steden gerepresenteerd in films? Deze filmcursus belicht hoe filmmakers clichés van steden gebruiken of juist doorbreken. Ontdek hoe de steden Parijs, Londen en New York onze filmervaring beïnvloeden. 

Tijdens deze cursusavond komt Londen aan bod. 

Wat zouden films als Taxi Driver, Manhattan en You’ve Got Mail zijn zonder de stad New York? Of Seinfeld, Friends of Sex and the City? Als je denkt aan elementen die je filmbeleving bepalen dan denk je waarschijnlijk meteen aan acteurs, belichting, art-direction, geluid en montage. Maar soms is de stad binnen een film bijna even belangrijk als de hoofdrolspelers. Als filmmaker kun je natuurlijk comfortabel meeliften op de clichés die een bepaalde stad met zich meebrengt. Bij Parijs denken we al snel aan een romantische, nostalgische stad. De stad van de liefde. Maar geldt dit ook voor de buitenwijken? En uiteraard New York als de dynamische ‘city that never sleeps’. 

Maar sommige regisseurs gaan daar juist tegenin, en proberen ons de stad op een andere manier te laten zien. Dus niet de stokbroden en accordeonmuziek in Parijs, maar juist de schimmige steegjes of de kilheid van zo’n grote anonieme stad. Maar ook de echte levens en verhalen van haar inwoners. Want een stad is natuurlijk veel meer dan wat je op een gemiddelde ansichtkaart ziet.

LONDEN
Denk aan Londen als deftige stad die interessante figuren herbergt als Sherlock Holmes, ‘the Royals’ maar ook Jack the Ripper. 

RUDI DE BOER 
Rudi de Boer studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hierna was hij werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land en verzorgde hij jaren nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival.

 

ANDERE CURSUSAVONDEN

12-06 PARIJS
26-06 NEW YORK

 

TICKETS

Voor iedere avond kan je een los ticket kopen via de ticketlink hierboven.