Primair onderwijs

Hoe start je met je leerlingen het gesprek over een actueel of belangrijk onderwerp? Hoe verbreed je hun belevingswereld? Hoe leer je ze om vanuit verschillende perspectieven naar een bepaald thema te kijken? Dit kan op een toegankelijke manier met film!

In onze verdiepende educatieprogramma’s voor het primair onderwijs worden leerlingen uitgedaagd om arthousefilms van kwaliteit te bekijken met een kritische blik en hierop te reflecteren. Ze ontdekken de wereld van film zelf door verschillende workshops met een focus op de 21 eeuwse vaardigheden samenwerken, kritisch en creatief denken.

 

FILM KIJKEN

Maak kennis met het filmtheater en boek een filmvertoning voor jouw klas, voor maar €5,50 per leerling. Bekijk de beste arthousefilms van dit moment of klassiekers die kinderen gezien moeten hebben.

Natuurlijk denken graag mee over een filmvertoning op maat. We zoeken met plezier naar films die bij een bepaald thema passen, een bepaald vak of een bepaalde periode in het jaar. Bekijk rond Dierendag de Nederlandse natuurfilm Wad: op de grens van water en land (6+) met speciaal ontwikkeld lesmateriaal of De Nieuwe Wildernis (8+). Tijdens  de Kinderboekenweek kijk je natuurlijk de leukste boekverfilmingen: het op Roald Dahls boeken gebaseerde Gruwelijke rijmen (6+) of De Griezelbus (9+), naar de boekenreeks van Paul van Loon. Samen creëren we een filmprogramma dat niet alleen vermakelijk, maar ook inhoudelijk relevant is.

VERDIEPING

Een filmvertoning met extra’s? Dat kan!
Combineer het kijken van een film met een inleiding en/of nagesprek in het filmtheater, om op een interactieve manier dieper op de film in te gaan. Vergroot de impact van de film door de leerlingen in de klas al voor te bereiden op hun filmbezoek of ga na de filmvertoning aan de slag met aangereikt lesmateriaal.

IDFA

Een selectie van de mooiste titels van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zie je ook bij jou in de buurt. Leerlingen kunnen genieten van jeugddocumentaires over sterke, gewone en bijzondere kinderen, die het publiek een openhartig inkijkje in hun leven geven. De selectie is gemaakt in samenspraak met docenten. Bij elke film is lesmateriaal beschikbaar dat contextinformatie en verdieping biedt. Het kijken van documentaires verruimt de blik van leerlingen, leert hen op een speelse manier om kritisch na te denken over wat ze zien en helpt hen hun mening te vormen.

Wil je met jouw school een IDFA voorstelling bezoeken bij Natlab? Op de website van IDFA lees je alles wat je moet weten. 

KORTE FILM POULE

In samenwerking met filmmuseum Eye bieden we verschillende educatieve filmprogramma’s aan. Deze bestaan uit korte filmpjes, variërend van live-action tot animatie. Ze verbeelden allemaal vanuit een ander perspectief, in een andere vorm en met andere doeleinden een bepaald thema. Daarmee creëren we de ideale basis voor een dialoog met de leerlingen. Er is voor ieder wat wils.

Hieronder de verschillende programma's:

WORKSHOPS

Laat leerlingen zelf aan de slag gaan en combineer een filmbezoek met een workshop! Door zelf de stappen van het maakproces uit te voeren, krijgen kinderen inzicht in wat er voorafgaat aan het maken van een lange speelfilm. Ze leren over het ontstaan van film, hoe de eerste film gemaakt werd en hoe je op een soortgelijke manier zélf een film kan maken.

Animatieworkshop
Leer de kunst van stop-motion: door een personage te bewegen, verschuiven en draaien breng je hem of haar tot leven in een filmpje! Het thema van de workshop kan aansluiten bij een film die voorafgaand aan de workshop wordt gekeken of bij een onderwerp naar keuze, bijvoorbeeld het thema dat op het moment in jouw klas centraal staat.

Green screenworkshop

Doorloop in een korte tijd alle stappen van film maken. Leerlingen gaan actief aan de slag met een thema door zelf een scenario te schrijven, te acteren, te filmen en indien mogelijk te editen. Ze leren hoe ze met behulp van een green screen speciale effecten kunnen creëren, elementen kunnen laten verschijnen of verdwijnen en de kijker kunnen laten geloven dat ze zich in een andere wereld bevinden. Transformeer van een cowboy in het Wilde Westen naar een zeemeermin in de oceaan.

Contact

Wil je een schoolvoorstelling boeken, een offerte opvragen, ons een vraag stellen of zelf een voorstel doen?

Neem vrijblijvend contact op met de educatieafdeling via educatie@natlab.nl.