• Sweet Dreams

  Ena Sendijarevic
  do 28 sep
  -
  wo 4 okt

  Regisseur en scenarist Ena Sendijarević (Take Me Somewhere Nice) combineert meedogenloze satire en overdadige schoonheid in dit verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme. 

  Sweet Dreams neemt ons mee naar een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de laatste stuiptrekkingen van het koloniale tijdperk. Te midden van een suikercrisis stort het leven van de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) en Agathe (Renée Soutendijk) letterlijk in elkaar wanneer Jan plotseling voor Agathes ogen neervalt en overlijdt. Wanhopig om haar bevoorrechte status te behouden, roept Agathe hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) naar het eiland, om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een cruciale rol te spelen in zijn testament. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders ontvouwt zich een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen.

 • Dogman

  Luc Besson
  do 28 sep
  -
  wo 4 okt

  Deze film werd geselecteerd om mee te dingen naar de Gouden Leeuw op het 80e Internationale Filmfestival van Venetië, waar hij op 31 augustus 2023 in première gaat.

  Dogman is een aankomende Engelstalige Franse actiedramafilm, geschreven en geregisseerd door Luc Besson, met in de hoofdrollen Caleb Landry Jones, Jojo T. Gibbs, Christopher Denham, John Charles Aguilar en Grace Palma. 

 • Who Killed the KLF

  Chris Atkins
  ma 9 okt
  en
  di 10 okt

  In een wereld waar mysterie en muzikale revolutie samenkomen, onthult Who Killed the KLF? het verhaal achter de raadselachtige verdwijning uit de muziekgeschiedenis. De documentaire neemt je mee op een reis door de extravagante wereld van de legendarische KLF en de schokkende gebeurtenissen die hun ondergang inluiden. Bereid je voor op een onthullende reis vol intrige en muzikale genialiteit.

  Who Killed The KLF? gaat over de opkomst en ondergang van de KLF in de jaren tachtig en negentig en geeft een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de ongrijpbare dance-act met hits als '3AM Eternal', 'Justified and Ancient' en 'America: What Time Is Love?'.

  In een combinatie van archief en reconstructie volgen we ze o.a. op wilde roadtrips naar Zweden om "hun excuus aan ABBA aan te bieden", naar Schotse eilanden waar ze de voltallige muziekpers voor wisten te mobiliseren en naar Spanje waar de band een rampzalige, dure film maakt zonder enig plot.

  Na hun controversiële manier om uit de muziek te stappen, bereikt de film zijn dramatische hoogtepunt met hun grootste en beste (of slechtste) stunt, waarbij ze £ 1 miljoen pond verbranden, vervolgens een auto van een klif af rijden en beloven nooit enige uitleg te geven. Een even intrigerend als gek verhaal; Who Killed the KLF? zal het publiek overal verleiden, intrigeren en shockeren.

 • Anatomy of a Fall

  Justine Triet
  do 12 okt
  -
  wo 25 okt

  Na de dood van haar echtgenoot moet een schrijfster bewijzen dat zij onschuldig is. Anatomy of a Fall is een indrukwekkende mix van liefdes- en rechtbankdrama die je op het puntje van je stoel laat zitten. Anatomy of a Fall ontving de Gouden Palm op het Cannes Filmfestival van 2023.

  Sandra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen. Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want was zijn val een noodlottig ongeluk, zelfmoord of is hij door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleedt. 

 • Past Lives

  Celine Song
  do 12 okt
  -
  wo 25 okt

  In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde, en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

  Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

 • Killers of the Flower Moon

  Martin Scorsese
  do 19 okt
  -
  wo 25 okt

  Killers of the Flower Moon, gebaseerd op de alom geprezen bestseller van David Grann, speelt zich af in het Oklahoma van de jaren 20 en gaat over de seriemoord op leden van de olierijke Osage Nation, een reeks wrede misdaden die bekend werden als de Reign of Terror.

  Aan het begin van de 20ste eeuw maakte de vondst van olie de indianen van de Osage Nation plotseling een van de rijkste volken ter wereld. Hun rijkdom trok onmiddellijk witte profiteurs aan, die door manipulatie, afpersing en diefstal de Osage zo veel mogelijk geld afhandig maakten en ze daarna vermoordden. Killers of the Flower Moon is een meeslepende misdaadsaga waarin echte liefde het pad kruist van laaghartig verraad, gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat wordt verteld aan de hand van de onwaarschijnlijke romance tussen Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) en Mollie Kyle (Lily Gladstone).

  Killers of the Flower Moon kent tevens rollen voor Robert De Niro en Jesse Plemons en wordt geregisseerd door Oscarwinnaar Martin Scorsese naar een scenario van Eric Roth en Martin Scorsese, gebaseerd op de bestseller van David Grann. 

 • Het Smelt

  Veerle Baetens
  do 2 nov
  PREMIEREDATUM

  Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

  Eva keert terug naar het dorp waar ze opgroeide met een ijsblok achterin haar auto. In het holst van de winter confronteert ze zichzelf met haar verleden en gaat ze de confrontatie aan met haar kwelgeesten.
   

 • Sur l'Adamant

  Nicolas Philibert
  do 23 nov
  PREMIEREDATUM

  Patiënten en zorgverleners in een psychiatrisch centrum met een unieke drijvende structuur midden op de rivier de Seine in het centrum van Parijs.

  Een drijvend gebouw gelegen aan de voet van de Charles de Gaulle-brug op de rechteroever van de Seine. Het unieke kinderdagverblijf verwelkomt volwassenen met psychische stoornissen uit de eerste vier arrondissementen van Parijs. Het biedt patiënten een in tijd en ruimte gestructureerde dagelijkse routine en helpt hen met therapeutische workshops en psychosociale revalidatieondersteuning weer grip te krijgen op het dagelijkse leven. Het team van Adamant bestaat uit psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, vakdocenten, psychomotorische specialisten, zorgcoördinatoren, ziekenhuispersoneel en diverse externe kunstenaars en kunsttherapeuten.

 • Challengers

  Luca Guadagnino
  wo 24 apr
  PREMIEREDATUM

  Challengers is een film van de visionaire regisseur Luca Guadagnino, met Zendaya in de rol van Tashi Duncan, een voormalige talentvolle tennisster die coach is geworden.

  Tashi is een sterke vrouw die zowel op als buiten de tennisbaan haar mannetje staat en getrouwd is met een tenniskampioen die bezig is aan een wat mindere periode (Mike Faist - “West Side Story”). Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te krijgen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick (Josh O'Connor - “The Crown”), zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er dan toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald.