MBO, HBO en WO

Hoe start je met je studenten het gesprek over een actueel of belangrijk onderwerp? Hoe verbreed je hun belevingswereld? Hoe leer je ze vanuit meerdere perspectieven kijken naar een bepaald thema? Dit kan op een toegankelijke manier met behulp van film!

Het kijken van film helpt leerlingen in het vormen van hun mening, het ontwikkelen van een kritische blik en te analyseren en hierop te reflecteren. Natlab is de aangewezen plek om dit te doen.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

FILM KIJKEN

Met een educatievoorstelling zie je de nieuwste films in ons filmtheater voor maar € 5,00 per leerling. Je boekt zowel de beste arthouse-films van dit moment als klassiekers die studenten in hun schoolloopbaan gezien moeten hebben als besloten filmvoorstelling voor jouw klas, leerjaar of leerrichting. We denken graag mee over een filmvertoning op maat, die inhoudelijk relevant is. Denk hierbij aan films die passen bij een bepaald thema of een specifiek vakgebied.

VERDIEPING

Een filmvertoning met extra verdieping? Dat kan!
Combineer het kijken van een film met een inleiding en/of nagesprek om op een interactieve manier dieper op de film in te gaan. We kunnen in gesprek gaan met de studenten over de verschillende facetten van de film, van techniek tot analyse. Voor enkele films is er ook de mogelijkheid om de personen die betrokken zijn geweest bij het maken van die film, zoals de regisseur of scenarioschrijver, te ontmoeten en te spreken tijdens een nagesprek.
 

IDFA

Een selectie van de mooiste titels van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, speciaal samengesteld voor het onderwijs. Studenten zien documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de belevingswereld van de vaak jonge hoofdpersonen verbeelden. Bij iedere documentaire is passend lesmateriaal beschikbaar, dat verdieping biedt aan de hand van informatie over de maatschappelijke context, filmmaker en de totstandkoming van de documentaire.
Te boeken in de maanden november en december.
 

MOVIES THAT MATTER

In samenwerking met Movies that Matter brengen we festivalfilms naar Eindhoven, speciaal voor vertoningen voor het mbo. Bij iedere film presenteren we een bijzonder programma, waarbij we studenten uitnodigen actief mee te discussiëren en een mening te vormen over de thema’s in de film.

Ben jij met jouw mbo-opleiding nog nooit naar een Movies that Matter-voorstelling geweest? Dan mag jouw school of klas gratis naar een voorstelling met verdiepingsprogramma! Dit kan dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 21. Heeft je school nog maar één keer eerder een MtM-film bezocht? Dan mogen jullie komen voor de helft van de prijs (€ 2,50 per leerling).

Het festivalprogramma bestaat uit de volgende films:

WHAT WILL PEOPLE SAY
WHAT WILL PEOPLE SAY
De zestienjarige Nisha is net als de rest van haar Noorse leeftijdsgenoten. Ze gaat naar feestjes, hangt rond met vrienden en heeft haar oog laten vallen op een leuke jongen. Er is één verschil: Nisha moet alles stiekem doen omdat ze volgens Pakistaanse tradities wordt opgevoed. En dat gaat niet lang goed. Na een onschuldig lijkende zoen belandt de tiener in een draaikolk van woede en schaamte die haar steeds verder wegzuigt van haar normale leven. Voor haar familie is ze een lopend schandaal dat geneutraliseerd moet worden. Goedschiks of kwaadschiks.
VERDIEPINGSPROGRAMMA WHAT WILL PEOPLE SAY
VERDIEPINGSPROGRAMMA WHAT WILL PEOPLE SAY
Om de impact van het programma te vergroten en studenten nog beter voor te bereiden op hun filmbezoek is er een lesbrief beschikbaar, die voorafgaand aan het filmbezoek kan worden gebruikt. Tijdens een interactieve inleiding van de film gaat een moderator met studenten in gesprek over zelfbeschikking middels stellingen. In hoeverre bepalen studenten zelf hoe ze hun leven leiden? En heeft hun opvoeding invloed op de beslissingen die ze maken? In een tussengesprek gaat de moderator verder in gesprek met jonge gastsprekers en de studenten, dit keer aan de hand van de gebeurtenissen in de film.
RAFIKI
RAFIKI
'Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenoten,' zo leren we in de speelfilm Rafiki. Maar de jonge meiden Kena en Ziki verlangen naar meer. Wanneer de liefde tussen hen opbloeit, worden ze gedwongen te kiezen tussen hun geluk of hun veiligheid. Ondanks de politieke strijd tussen hun families weigeren ze zich uit elkaar te laten drijven. Deze inspirerende film geeft een verfrissende kijk op hedendaags Kenia: jonge mensen die met conservatieve tradities willen breken en zelf keuzes maken over wie en wat ze willen zijn.
VERDIEPINGSPROGRAMMA RAFIKI
VERDIEPINGSPROGRAMMA RAFIKI
Samen met het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) is een dynamisch verdiepingsprogramma gemaakt met een voorbereidend online leerpad. Studenten worden uitgedaagd mee te praten over identiteit en het recht om jezelf te mogen zijn. In het energieke voorprogramma worden deze onderwerpen eveneens belicht door een aantal spoken word-artiesten.
SCHULDIG
SCHULDIG
In Nederland hebben sommige jongeren schulden die oplopen tot € 25.000. Hoe is het mogelijk dat jonge mensen zo’n hoge schuld kunnen opbouwen? Hoe ontwikkel je schulden, hoe kom je er uit en hoe moeten we als samenleving omgaan met mensen met schulden? De succesvolle docuserie Schuldig neemt ons mee naar Amsterdamse volkswijk De Vogelbuurt, waar veel mensen wonen met schulden. In een interactief programma dagen we jongeren uit om een mening te vormen over de vraag; ‘Is een financiële schuld een probleem van het individu of van de samenleving?’
VERDIEPINGSPROGRAMMA SCHULDIG
VERDIEPINGSPROGRAMMA SCHULDIG
Voorafgaand aan de voorstelling ontmoeten de studenten een illusionist die op speelse wijze tovert met geld. De illusionist laat aan de hand van experimenten en trucs zien hoe schulden werken. Bij het programma is ook lesmateriaal ontwikkeld ter afsluiting van het filmbezoek en er is een docentenhandleiding beschikbaar voor extra verdieping voorafgaand aan, tijdens en na het programma bij Natlab.

MAAK JE EIGEN FILM

In samenwerking met BROET Studio bieden we de mogelijkheid om de wereld van de film te ontdekken als creatief medium door zelf een film te maken. Na het kijken van een film gaan studenten zelf aan de slag met een terugkerend thema uit de film. Ze acteren, regisseren en filmen zelf. Ze leren samenwerken en doorlopen in een korte tijd alle stappen van het film maken.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

 

CONTACT

Wil je een schoolvoorstelling boeken, een offerte opvragen, ons een vraag stellen of zelf een voorstel doen?

Neem vrijblijvend contact op met de educatieafdeling via educatie@natlab.nl of bel naar 040 294 68 48.