Voortgezet onderwijs

Hoe start je met je studenten het gesprek over een actueel of belangrijk onderwerp? Hoe verbreed je hun belevingswereld? Hoe leer je ze vanuit meerdere perspectieven kijken naar een bepaald thema? Dit kan op een toegankelijke manier met film!

Het kijken van film helpt leerlingen bij het vormen van hun mening. Ze leren kritisch kijken, te analyseren en hierop te reflecteren. Natlab is de aangewezen plek om dit te doen.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

FILM KIJKEN

Tijdens een educatie filmvertoningzie je de nieuwste films in ons filmtheater voor maar € 5,00 per leerling. Je boekt een besloten filmvertoning voor jouw klas of jaar voor zowel de beste arthousefilms van dit moment als klassiekers die studenten in hun schoolloopbaan gezien moeten hebben. We denken graag mee over een filmvertoning op maat, die inhoudelijk relevant is. Denk hierbij aan films die passen bij een bepaald thema of een specifiek vakgebied.

VERDIEPING

Een filmvertoning met extra verdieping? Dat kan! Combineer het kijken van een film met een inleiding en/of nagesprek om op een interactieve manier dieper op de film in te gaan. We denken ook graag mee over geschikt lesmateriaal ter voorbereiding op of voor het nabespreken van de filmvertoning in de klas. Daarnaast bieden we de volgende verdiepingsprogramma’s aan:

FILM EN Q&A MET DE REGISSEUR

Kijk een film en ga vervolgens in gesprek te gaan met de regisseur van deze film. Zo’n gesprek biedt leerlingen de mogelijkheid om antwoord te krijgen op de vragen die de film heeft opgeroepen. Daarnaast krijgen ze meer inzicht in de filmindustrie, het vak regisseren en alles wat nog meer komt kijken bij het maken van een film. Op dit moment vertonen we Love Is Thicker Than Water met een nagesprek met regisseur Ate de Jong. Ook kun je De Helleveeg met gesprek met regisseur André van Duren boeken. 

KORTE FILM POULE: TILL DEATH DO US PART

In samenwerking met filmmuseum Eye bieden we een filmprogramma aan dat bestaat uit korte filmpjes, variërend van live action tot animaties. Ze verbeelden allemaal het thema liefde, maar vanuit verschillende perspectieven, in verschillende vormen en met andere doeleinden. Er is voor ieder wat wils. Een roadmovie neemt een onverwachte wending, we worden geconfronteerd met vooroordelen en Roodkapje wordt een horrorsprookje. Het filmprogramma krijgt meer verdieping dankzij korte interactieve dialogen na iedere film, geleid door een educatief medewerker van Natlab. We gaan in op zowel de inhoudelijke als de visuele kenmerken van  film. Zo creëren we een ideale basis voor dialoog met de leerlingen.

WORKSHOPS

WE LOVE STRIJP-S

Wist je dat het ‘rode hartje’ de meest gebruikte emoji is op Instagram? En wist je dat Strijp-S een van de meest gefotografeerde plekken is in Eindhoven? De liefde voor dit historisch belangrijke gebied is de laatste jaren in een nieuw, creatief jasje gestoken. Natlab (het voormalig Natuurkundig Laboratorium van Philips) en POPEI (gevestigd in het Klokgebouw) bieden een educatieprogramma aan waarin film en muziek elkaar vinden. Kijk bij Natlab een verrassend filmprogramma en gebruik dit vervolgens als inspiratie voor de workshop bij POPEI, waarin originele songs worden gemaakt.

Dit combinatieprogramma kan worden uitgebreid tot een dagdeel vullend programma met een extra activiteit bij MU. MU is een grensverleggend kunstinstituut, waar creatieve makers met elkaar verkennen wat kunst kan zijn. Ontdek de nieuwste exposities met een interactieve rondleiding of volg een workshop in het thema van de expositie. In dit volledige programma ontdekken leerlingen in één dagdeel film, muziek en kunst op Strijp-S!

MAAK JE EIGEN FILM

In samenwerking met BROET bieden we de mogelijkheid om de wereld van de film als creatief medium te ontdekken, door zelf een film te maken. Na het kijken van een film gaan leerlingen aan de slag met een terugkerend thema uit de film. Ze acteren, regisseren en filmen zelf. Ze leren samenwerken en doorlopen in een korte tijd alle stappen van film maken.

FILMFESTIVALS

We brengen educatieprogramma’s van filmfestivals in Amsterdam dichter bij huis, naar hét filmtheater van Eindhoven. 

IDFA

Een selectie van de mooiste titels van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, speciaal samengesteld voor het onderwijs. Leerlingen zien documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de belevingswereld van vaak jonge hoofdpersonen laten zien. Bij iedere documentaire is passend lesmateriaal beschikbaar, dat verdieping biedt aan de hand van informatie over de maatschappelijke context, filmmaker, en totstandkoming van de documentaire. Het kijken van documentaires verruimt de blik van leerlingen op de wereld, leert hen op een speelse manier om kritisch na te denken over wat ze zien en helpt hen hun mening te vormen. De IDFA-films en het bespreken ervan vormen een aanvulling op de vakken Nederlands, Kunst & Cultuur en Mens & Maatschappij.

Het filmprogramma voor de schoolvoorstellingen in 2020 worden in juni bekend gemaakt. 
De schoolvoorstellingen zijn te boeken voor in de maanden november en december. 

MOVIES THAT MATTER

Behoefte aan een maatschappelijke film en een goed gesprek? Movies that Matter ziet film als een fantastisch middel om lastige maatschappelijke thema’s invoelbaar en bespreekbaar te maken. Bij iedere film hoort een bijzonder programma of is gratis lesmateriaal beschikbaar, waarin we leerlingen uitnodigen actief te discussiëren en een mening te vormen over de thema’s in de film.

Ben jij met jouw vmbo- of praktijkonderwijsschool nog nooit naar een Movies that Matter-voorstelling geweest? Dan mag jouw school gratis een film met verdiepingsprogramma bezoeken! Dit kan dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 21. Heeft je school nog maar één keer eerder een Movies that Matter-voorstelling bezocht? Dan mogen jullie komen voor de helft van de prijs (€ 2,50 per leerling). 

Het Movies that Matter festivalprogramma voor schooljaar 2020-2021 bestaat uit de volgende films:

IMAGINE FILM FESTIVAL

Imagine is hét filmfestival voor sciencefiction, horror en fantasy. Bij Imagine draait alles om de verbeelding die je meevoert naar nieuwe of andere werelden en je anders laat kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht hiervan voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwing en de gevolgen daarvan. Met het educatieprogramma willen we leerlingen nieuwe perspectieven bieden, laten discussiëren over hoe realistisch sciencefiction is, of nieuwe ervaringen laten opdoen door middel van VR-filmvertoningen. 

<< Terug naar natlab.nl/educatie

 

CONTACT

Wil je een schoolvoorstelling boeken, een offerte opvragen, ons een vraag stellen of zelf een voorstel doen?

Neem vrijblijvend contact op met de educatieafdeling via educatie@natlab.nl of bel naar 040 294 68 48.