Voortgezet onderwijs

Hoe start je met je studenten het gesprek over een actueel of belangrijk onderwerp? Hoe verbreed je hun belevingswereld? Hoe leer je ze vanuit meerdere perspectieven kijken naar een bepaald thema? Dit kan op een toegankelijke manier met behulp van film!

Het kijken van film helpt leerlingen in het vormen van hun mening en hetgeen wat ze zien kritisch te bekijken, te analyseren en hierop te reflecteren. Natlab is de aangewezen plek om dit te doen.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

FILM

Met een educatievoorstelling zie je de nieuwste films in ons filmtheater voor maar € 5,00 per leerling. Je boekt zowel de beste arthouse-films van dit moment als klassiekers die studenten in hun schoolloopbaan gezien moeten hebben als besloten filmvoorstelling voor jouw klas, leerjaar of leerrichting. We denken graag mee over een filmvertoning op maat, die inhoudelijk relevant is. Denk hierbij aan films die passen bij een bepaald thema of een specifiek vakgebied.

VERDIEPING

Een filmvertoning met extra’s? Dat kan! Combineer het kijken van een film met een inleiding en/of nagesprek, om meer de diepte in te gaan met de studenten.
 

FILM EN Q&A MET DE REGISSEUR

We bieden de mogelijkheid om een film te kijken en vervolgens in gesprek te gaan met de regisseur van deze film. Op dit moment vertonen we Love Is Thicker Than Water gecombineerd met een nagesprek met regisseur Ate de Jong. Ook De Helleveeg met regisseur André van Duren vormt een optie. Een gesprek met een regisseur biedt
leerlingen de mogelijkheid om direct antwoord te krijgen op vragen die de film heeft opgeroepen. Ze verkrijgen daarbij ook meer inzicht in de filmindustrie, het vak regisseren en alles wat bij het maken van een film komt kijken.

IDFA

Een selectie van de mooiste titels van het International Documentary Filmfestival Amsterdam, speciaal samengesteld voor het onderwijs. Leerlingen zien documentaires die op een persoonlijke en creatieve manier de belevingswereld van de vaak jonge hoofdpersonen laten zien. Bij iedere documentaire is passend lesmateriaal beschikbaar, dat verdieping biedt aan de hand van informatie over de maatschappelijke context, filmmaker, en totstandkoming van de documentaire. Het kijken van documentaires helpt leerlingen in het vormen van hun mening, verruimt hun blik op de wereld en leert hen op een speelse manier kritisch te zijn over wat ze zien. De IDFA-films en het bespreken ervan vormen een aanvulling op de vakken Nederlands, Kunst & Cultuur en Mens & Maatschappij.

Het filmprogramma voor de schoolvoorstellingen in 2020 worden in juni bekend gemaakt. 
De schoolvoorstellingen zijn te boeken voor in de maanden november en december. 

MOVIES THAT MATTER

In samenwerking met Movies that Matter brengen we festivalfilms naar Eindhoven, speciaal voor vertoningen voor het voortgezet onderwijs. Bij iedere film presenteren we een bijzonder programma, waarbij we leerlingen uitnodigen actief mee te discussiëren en een mening te vormen over de thema’s in de film.

Ben jij met jouw school nog nooit naar een Movies that Matter-voorstelling geweest? Dan mag jouw school gratis naar een voorstelling met verdiepingsprogramma! Dit kan dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 21. Heeft je school nog maar één keer eerder een MtM-film bezocht? Dan mogen jullie komen voor de helft van de prijs (€ 2,50 per leerling).

Het Movies that Matter festivalprogramma bestaat uit de volgende films:

WHAT WILL PEOPLE SAY
WHAT WILL PEOPLE SAY
De zestienjarige Nisha is net als de rest van haar Noorse leeftijdsgenoten. Ze gaat naar feestjes, hangt rond met vrienden en heeft haar oog laten vallen op een leuke jongen. Er is één verschil: Nisha moet alles stiekem doen omdat ze volgens Pakistaanse tradities wordt opgevoed. En dat gaat niet lang goed. Na een onschuldig lijkende zoen belandt de tiener in een draaikolk van woede en schaamte die haar steeds verder wegzuigt van haar normale leven. Voor haar familie is ze een lopend schandaal dat geneutraliseerd moet worden. Goedschiks of kwaadschiks.
VERDIEPINGSPROGRAMMA WHAT WILL PEOPLE SAY
VERDIEPINGSPROGRAMMA WHAT WILL PEOPLE SAY
Om de impact van het programma te vergroten en leerlingen nog beter voor te bereiden op hun filmbezoek is er een lesbrief beschikbaar, die voorafgaand aan het filmbezoek kan worden gebruikt. Tijdens een interactieve inleiding van de film gaat een moderator met studenten in gesprek over zelfbeschikking middels stellingen. In hoeverre bepalen studenten zelf hoe ze hun leven leiden? En heeft hun opvoeding invloed op de beslissingen die ze maken? In een tussengesprek gaat de moderator verder in gesprek met jonge gastsprekers en de studenten, dit keer aan de hand van de gebeurtenissen in de film.
UN SAC DE BILLES
UN SAC DE BILLES
In de spannende speelfilm Un Sac de Billes volgen we de elfjarige Joseph uit Parijs. Hij leidt een gelukkig leven en heeft een goede band met zijn ouders en grote broers. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en is Joseph genoodzaakt te vluchten, omdat het voor hem als Joodse jongen niet meer veilig is. Samen met zijn oudere broer verlaat hij zijn thuisstad en de rest van het gezin, in de hoop een veiliger deel van Frankrijk te bereiken. Deze bijzondere avonturenfilm over de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken voor scholieren uit de onderbouw.
VERDIEPINGSPROGRAMMA UN SAC DE BILLES
VERDIEPINGSPROGRAMMA UN SAC DE BILLES
Om de impact van onze programma's te vergroten en leerlingen nog beter voor te bereiden op hun filmbezoek is er een online leerpad gemaakt. Een bijzonder onderdeel hiervan is de samenwerking met Herman Polak, die zelf de oorlog heeft overleefd. De leerlingen kijken een korte film waarin hij vertelt hoe hij tijdens de oorlog, als klein jongetje, moest onderduiken op 18 verschillende adressen vanwege zijn Joodse afkomst.
LOVE, SIMON
LOVE, SIMON
Iedereen verdient ware liefde. Maar voor de zeventienjarige Simon Spier is het net iets ingewikkelder: hij moet zijn familie en vrienden vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt tegelijkertijd hilarisch en angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop. Love, Simon is een grappig, oprecht verhaal over opgroeien en alle hectiek rond jezelf vinden en verliefd worden.

KORTE FILM POULE - TILL DEATH DO US PART

In samenwerking met filmmuseum EYE bieden we een filmprogramma aan, bestaande uit korte filmpjes, variërend van live-action tot animaties. In dit compilatieprogramma vertonen we films die ieder vanuit een ander perspectief, in een andere vorm en met andere doeleinden het thema liefde verbeelden. Een roadmovie neemt een onverwachte wending, we worden geconfronteerd met vooroordelen en Roodkapje wordt in dit vervolg een horrorsprookje. Een van de films werd zelfs bekroond tot Beste Short Film op de Filmfestivals van Berlijn en Chicago. Met dit programma creëer je een ideale basis voor dialoog met de leerlingen en er is voor ieder wat wils.

WORKSHOPS

WE LOVE STRIJP-S

Wist je dat het ‘rode hartje’ de meest gebruikte emoji is op Instagram? En wist je dat Strijp-S een van de meest gefotografeerde plekken is in Eindhoven? De liefde voor dit historisch belangrijke gebied is de laatste jaren in een nieuw, creatief jasje gestoken. Natlab (het voormalig Natuurkundig Laboratorium van Philips) en POPEI (gevestigd in het Klokgebouw) bieden een educatieprogramma aan waarin film en muziek elkaar vinden. Kijk bij Natlab een verrassend filmprogramma en gebruik dit vervolgens als inspiratie voor de workshop bij POPEI, waarin originele songs worden gemaakt.

Dit combinatieprogramma kan met een extra activiteit bij MU uitgebreid worden tot een dagdeel vullend programma. MU is een grensverleggend kunstinstituut, waar creatieve makers met elkaar verkennen wat kunst kan zijn. Ontdek de nieuwste exposities met een interactieve rondleiding of volg een workshop in het thema van de expositie. In dit volledige programma ontdekken leerlingen in een dagdeel film, muziek en kunst op Strijp-S!

MAAK JE EIGEN FILM

In samenwerking met BROET bieden we de mogelijkheid om de wereld van de film als creatief medium te ontdekken, door zelf een film te maken. Na het kijken van een film gaan leerlingen aan de slag met een terugkerend thema uit de film. Ze acteren, regisseren en filmen zelf. Ze leren samenwerken en doorlopen in een korte tijd alle stappen van het film maken.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

 

CONTACT

Wil je een schoolvoorstelling boeken, een offerte opvragen, ons een vraag stellen of zelf een voorstel doen?

Neem vrijblijvend contact op met de educatieafdeling via educatie@natlab.nl of bel naar 040 294 68 48.