Primair onderwijs

Hoe start je met je leerlingen het gesprek over een actueel of belangrijk onderwerp? Hoe verbreed je hun belevingswereld? Hoe leer je ze om vanuit verschillende perspectieven naar een bepaald thema te kijken? Dit kan op een toegankelijke manier met behulp van film!

In onze verdiepende educatieprogramma’s voor het primair onderwijs worden leerlingen uitgedaagd om arthousefilms van kwaliteit te bekijken met een kritische blik en hierop te reflecteren. Ze ontdekken de wereld van film zelf door verschillende workshops met een focus op de 21 eeuwse vaardigheden samenwerken, kritisch en creatief denken.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

FILM KIJKEN

Maak kennis met het filmtheater en boek een filmvertoning voor jouw klas voor maar €5,00 per leerling. Bezoek de beste arthousefilms van dit moment of klassiekers die kinderen gezien moeten hebben. Voor het schooljaar 2019-2020 hebben we een adviesaanbod per leerjaar gemaakt, met nieuwe titels en oude bekende. Hieronder vallen Dikkertje Dap voor groep 1 & 2, De grote boze vos en andere verhalen voor groep 3 & 4, Supa Modo voor groep 5 & 6 en Rosie & Moussa voor groep 7 & 8. 

We denken graag mee over een filmvertoning op maat. Denk hierbij aan films die bij een bepaald thema passen, een bepaald vak of een bepaalde periode in het jaar. Bekijk rond Dierendag de Nederlandse natuurfilm Wad: op de grens van water en land (6+) en ontvang speciaal ontwikkeld lesmateriaal of boek De Nieuwe Wildernis (8+). Kom boekverfilmingen zien tijdens de Kinderboekenweek, zoals het op Roald Dahls boek gebaseerde Gruwelijke rijmen (6+) of De Griezelbus (9+), naar de boekenreeks van Paul van Loon. Samen creëren we een filmprogramma dat niet alleen vermaakt, maar ook inhoudelijk relevant is.

VERDIEPING

Een filmvertoning met extra’s? Dat kan!
Combineer het kijken van een film met een inleiding en/of nagesprek in het filmtheater voor meer verdieping. Vergroot de impact van de film door de leerlingen in de klas al voor te bereiden op hun filmbezoek of ga na het bezoek aan de slag met aangereikt lesmateriaal.

IDFA

Een selectie van de mooiste titels van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zie je ook bij jou in de buurt. Leerlingen kunnen genieten van jeugddocumentaires over sterke, gewone en bijzondere kinderen, die het publiek een openhartig inkijkje in hun leven geven. De selectie is gemaakt in samenspraak met docenten en bij elke film is lesmateriaal beschikbaar dat contextinformatie en verdieping biedt. Het kijken van documentaires helpt leerlingen in het vormen van hun mening, verruimt hun blik op de wereld en leert hen op een speelse manier om kritisch na te denken over wat ze zien.

Het filmprogramma voor de schoolvoorstellingen in 2020 worden in juni bekend gemaakt. 
De schoolvoorstellingen zijn te boeken voor in de maanden november en december. 

KORTE FILM POULE

In samenwerking met filmmuseum EYE bieden we verschillende filmprogramma’s aan, bestaande uit korte filmpjes, variërend van live-action tot animatie. In deze compilatieprogramma’s vertonen we films die ieder vanuit een ander perspectief, in een andere vorm en met andere doeleinden een thema verbeelden. Met dit programma creëer je een ideale basis voor dialoog met de leerlingen. Er is voor ieder wat wils.

Hieronder de verschillende programma's:

WORKSHOPS

Laat leerlingen zelf aan de slag gaan door een filmbezoek te combineren met een workshop! Door zelf de stappen van het maakproces uit te voeren, krijgen kinderen inzicht in wat er voorafgaat aan het maken van een lange speelfilm. Ze leren over het ontstaan van film, hoe de eerste film gemaakt werd en hoe je zelf op een soortgelijke manier een film kan maken.

Animatieworkshop
Leer de kunst van stopmotion: door een personage te bewegen, verschuiven en draaien breng je hem of haar tot leven in een filmpje! Het thema van de workshop kan aansluiten bij een film die voorafgaand aan de workshop wordt gekeken of bij een onderwerp naar keuze, bijvoorbeeld het thema dat op het moment in jouw klas centraal staat.

Green screenworkshop

Doorloop in een korte tijd alle stappen van het film maken. De leerling gaat actief aan de slag met een thema door zelf een scenario te schrijven, te acteren, te filmen en indien mogelijk te editen. Ze leren hoe ze met behulp van het green screen speciale effecten kunnen creëren, elementen kunnen laten verschijnen of verdwijnen en de kijker kunt laten geloven dat ze zich in een andere wereld bevinden. Transformeer van een cowboy in het Wilde Westen tot een zeemeermin in de oceaan.

Terug in de tijd

De mogelijkheden van beeld en film lijken tegenwoordig eindeloos: de laatste ontwikkelingen betreffen special effects, 3D- en zelfs 4D-vertoningen. Weten kinderen die hiermee opgroeien ook hoe de eerste films eruitzagen en hoe deze werden gemaakt? Leer meer over de geschiedenis van film tijdens een interactieve introductie en ontdek daarna vroegere filmtechnieken door zelf aan de slag te gaan met een zoötroop, thaumatroop en folioscoop.

<< Terug naar natlab.nl/educatie

Contact

Wil je een schoolvoorstelling boeken, een offerte opvragen, ons een vraag stellen of zelf een voorstel doen?

Neem vrijblijvend contact op met de educatieafdeling via educatie@natlab.nl of bel naar 040 294 68 48.