Club Natlab | Heimwee Festival

Chris Keulemans en Enkidu Khaled | Bagdad

Chris Keulemans en Enkidu Khaled | Bagdad

Heimweegesprek | 10 november 19.30 uur

Heimweegesprek | 10 november 19.30 uur

E.T.

E.T.

De Koe | Hello Goodbye

De Koe | Hello Goodbye

The Wizard of Oz

The Wizard of Oz

Heidi

Heidi

Lost Horizon

Lost Horizon

Blade Runner 2049

Blade Runner 2049

Lion

Lion

November en december zijn heimwee-maanden. Mensen willen thuis zijn, samen zijn. Maar is dat thuis er nog? Als je aan heimwee lijdt, voel je in ieder geval een gemis. Heimwee wordt tegenwoordig meestal gezien als iets kinderlijks. ‘Phone home,’ snikte ET, en de kinderen huilden mee. Kosmopolieten zijn we – die kennen geen heimwee. Maar het verlangen naar een plaats waar je liever wilt zijn, is zo veel groter en ingrijpender. Iedereen die hier aankomt omdat hij huis en haard moest verlaten, heeft er last van. Net zoals de mensen die zich ‘niet meer thuis voelen’ in het land waar ze opgroeiden. En dan zijn er mensen die heimwee hebben naar plaatsen die ze zelfs nooit gekend hebben. Die willen altijd wel ergens anders zijn of leven in een andere tijd - het verleden, de toekomst. Er zijn wereldromans over geschreven en filmklassiekers over gemaakt.

Films, muziek, theater en literatuur kunnen in veel van die gevallen een troost zijn. Of een aanleiding om er eens over te praten wat er met je gebeurt als je heimwee voelt.

OPENING met JOKE HERMSEN, DOUWE DRAAISMA & AD VINGERHOETS
Vrijdag 10 november, 19.30 uur
We starten het Heimweeprogramma op 10 november met een mooi gesprek met schrijfster en filosofe Joke Hermsen, schrijver en hoogleraar psychologie Douwe Draaisma en hoogleraar klinische psychologie Ad Vingerhoets.

THEATER
Theatergezelschappen en makers als Mugmetdegoudentand, De Koe, Chris Keulemans en Laura van Dolron komen in november en december met speciale voorstellingen.

FILMS
Vanzelfsprekend vertonen we films waarin heimwee een hoofdrol speelt, zoals Bladerunner 2049, Lost Horizon, Lion en Casablanca.
En in het kader van jeugdsentiment vertonen we voor jong en oud: Heidi, Wizard of Oz en E.T.

LITERATUUR
Wie er zin in heeft gaat samen met anderen deze maanden ook nog Op zoek naar de verloren tijd van Proust lezen in een leesclub, waarbij we ter inspiratie de films zullen vertonen die hierover zijn gemaakt. Schrijfster Persis Bekkering verzorgt eind november een avond over Prousts baanbrekende roman.
De Boekie Nights met gastheer Wim Daniëls staan in november en december in het teken van heimwee. Te gast zijn Thomas Verbogt en Alex Boogers (november) en Herman Koch en Wanda Reisel (december).

EXPOSITIE
In en rond ons café zijn foto’s te zien die onze bezoekers hebben ingestuurd. Het zijn bijzondere beelden die voor hen met heimwee verbonden zijn.

ETEN & DRINKEN
Onze koks doen als altijd hun best om met geuren en smaken herinneringen op te roepen of het heimwee te bezweren.

BURENDAG
We sluiten de heimweeweken af met een speciale burendag voor de bewoners van Strijp-S en omgeving.

Bij ons bent u altijd thuis.


 

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.