Regie
Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Cast
Riem de Wolff (Zichzelf), Liesbeth List (Zichzelf), Anneke Grönloh (Zichzelf), Hans Bax (Zichzelf)
Duur
112 minuten
Jaar
2018
Taal
Nederlands, Engels en Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
Land
Nederland
Kijkwijzer
  • Alle leeftijden

Klanken van oorsprong

Speeldata

Kies een dag en tijd:
datum v.a. 09:00 v.a. 12:00 v.a. 15:00 v.a. 18:30 v.a. 20:30
do 21 jun   12:10      
vr 22 jun   12:40      
za 23 jun       18:50  
zo 24 jun     16:10    
ma 25 jun 10:20        
di 26 jun         21:35
wo 27 jun       19:20  
ma 2 jul       19:30  

Documentairefilm over de invloed van de Nederlands-Indische geschiedenis op de hedendaagse popmuziek. 

Op maandag 2 juli ziet u Klanken van Oorspong met voorafgaand aan de documentaire een optreden van James Intveld. U ziet hem in de documentaire spelen in The Saint in Eindhoven. Maandag 2 juli speelt hij van 19.30 - 20.00 uur op het podium in Natlab. Na afloop van de film volgt een nagesprek met regisseur Hetty Naaijkens en directeur Pauline Terreehorst. 

Over Klanken van Oorsprong
Regisseur Hetty Naaijkens - Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als 'The Tielman Brothers' en 'The Crazy Rockers' direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong, is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. Naaijkens - Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands - Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.