Regie
Jian Liu
Duur
77 minuten
Jaar
2017
Taal
Chinees gesproken, Nederlands ondertiteld
Land
China
Kijkwijzer
  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Geweld
  • Angst

Have a nice day

Speeldata

Verwacht

LAATSTE WEEK | Have a nice day is een verbluffende animatie thriller uit China.

Verbluffende animatie thriller uit China. Met zijn gevatte, onderkoelde humor, magnifieke pop-art look en impliciete kritiek op kapitalistische China is deze film als een love-baby van de Coen broers, Tarantino en Ai Weiwei samen.

Een kleine stad in Zuid-China. Xiao Zhang heeft geld nodig. De plastische chirurgie bij zijn verloofde is mislukt. In een desperate move steelt hij een tas met een miljoen van zijn baas. Nieuws van de roof verspreidt zich snel door de stad. In de tijdspanne van één nacht gaat iedereen op zoek naar Xiao Zhang en zijn geld.

Het verhaal klinkt bekend, vele van de gebeurtenissen zijn dat ook, maar de bijzonder coole, intelligente, arty uitvoering is dat absoluut niet. Regisseur Jian Lui is een schilder en o.a. groot fan van de Coen broers. Hij maakte de film bijna geheel alleen, resulterend in een unieke, ongewone animatiestijl en met een bijzonder geslaagd gevoel voor donkere humor. Voeg daarbij de onbeschaamd soepele electropop van The Shanghai Restoration Project en je hebt een opzienbarende, echt originele film.

Lang werd de uitbreng in China tegengehouden. Pas kort geleden werd de film in een gecensureerde versie uitgebracht en alsnog een grote hit. Hier vertonen wij hem ongecensureerd.

In de pers:

VPRO Cinema ★★★
'Opvallend spannende zwarte misdaadkomedie'

NRC ★★★★
'Tarantino-achtige dialogen net zo belangrijk als plot'

The Guardian ★★★★
'Vernietigend beeld van een post-communistisch land'

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.