Regie
Mahamat-Saleh Haroun
Duur
97 minuten
Jaar
2017
Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Land
Frankrijk
Kijkwijzer
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik

Une saison en France

Speeldata

Verwacht

LAATSTE WEEK | Een Afrikaanse leraar vlucht vanwege het oorlogsgeweld in zijn land naar Frankrijk, waar hij verliefd wordt op de Franse vrouw die zich over hem en zijn gezin ontfermt.

Abbas, een alleenstaande vader, is met zijn twee kinderen het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvlucht om in Frankrijk een nieuw bestaan op te bouwen. In zijn thuisland had hij een gerespecteerde baan als docent Frans. Die goede reputatie is hij in Frankrijk op slag kwijt. Ondanks zijn trauma’s doet Abbas er alles aan om voor zijn gezin te zorgen. Dat lukt echter moeizaam met slecht betaalde baantjes en zonder vaste woonplek. Steeds komen ze weer op straat te staan. Hij wordt verliefd op een Franse vrouw die hem en zijn kinderen onderdak aanbiedt. Zijn ze nu eindelijk veilig?

De uit Tsjaad afkomstige Mahamat-Saleh Haroun regisseerde het ontroerende familiedrama Une saison en France. In 2010 won hij met Un homme qui crie de Juryprijs in Cannes. Une saison en France beleefde eerder dit jaar haar Nederlandse première op International Film Festival Rotterdam, waar het enthousiast werd ontvangen en beloond met een hoge publieksscore. De film is tevens geselecteerd voor het Movies That Matter Festival in Den Haag.

In de pers:

★★★★ NRC
"De film is onnadrukkelijk van toon en bewust onspectaculair. Haroun biedt een tegenwicht aan de ‘mensenstroom’ uit de vluchtelingenfilm Human Flow van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, door twee onzichtbare individuen (en hun familie) een gezicht te geven. Dat levert een diep doorvoelde en indrukwekkende film op."

★★★★ Trouw
“Tedere familiekroniek over het leven van vluchtelingen in Parijs”

★★★ Volkskrant
“Zorgvuldige studie naar de grenzen van menselijke waardigheid”

 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.