Regie
Xavier Beauvois
Duur
134 minuten
Jaar
2018
Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Land
Frankrijk
Kijkwijzer
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld

Les Gardiennes

Speeldata

Verwacht

LAATSTE WEEK | Een oorlogsfilm waar de strijd ver van thuis wordt gestreden, maar de effecten voor diegenen die zijn achtergebleven nog steeds voelbaar zijn. 

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vertrekken de mannen van de Paridier-boerderij naar het oorlogsfront. Het is aan de overgebleven vrouwen op het platteland om al het zware werk op zich te nemen.

Wanneer Hortense de jonge hulp Francine inhuurt, een harde en eerlijke werkkracht, ontstaat er een band van wederzijds respect tussen hen. Maar als het meisje verliefd wordt op George, de jongste zoon van Hortense, laaien de emoties hoog op. Terwijl ze alles op alles moeten zetten om te overleven, zoeken de vrouwen naar een evenwicht tussen het harde werk en de terugkomst van de soldaten. 

Gebaseerd op het boek van Ernest Perochon uit 1924 heeft regisseur Xavier Beauvois (Of Gods and Man, Le petit lieutenant) heeft met Les gardiennes een film neergezet vanuit zijn eigen achtergrond. Hij is geboren in het Noord-Franse Auchel, waar in de Eerste Wereldoorlog hevig is gevochten en waar zich een militaire begraafplaats bevindt. Beauvois werpt op een intieme manier een blik op de schoonheid en mysteries van het Franse platteland, onaangeroerd door het oorlogsgeweld.

 

In de pers:
★★★★ VPRO Cinema
"Prachtig gefilmde, feministische oorlogsfilm van regisseur Beauvois (Des hommes et des dieux), waarin de nadruk niet ligt op de plot, maar op de personages en sfeer."

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.