Regie
Joram Lürsen
Duur
123 minuten
Jaar
2017
Taal
Nederlands gesproken
Land
Nederland
Kijkwijzer
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik

Bankier van het verzet

Speeldata

Verwacht

LAATSTE WEEK | Bankier van het verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankier van het verzet.

 

In de pers:
★★★ De Volkskrant
"Hoe langer de film duurt, hoe merkwaardiger de zaken soms worden ten faveure van de spanning en de dramatische opbouw: een passerende goederentrein vol Joden wordt bijvoorbeeld ingezet om Walraven extra motivatie te geven."

★★★ NRC
"Bankier van het Verzet grijpt terug op het klassieke goed-foutschema. Ook is het contrast tussen de heldhaftige Wally en zijn weifelende, bangere broer Gijs wat sterk aangezet"

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.