Cast
Bo Tarenskeen
Duur
70 minuten
Jaar
2017
Taal
Nederlands
Kijkwijzer

Bo Tarenskeen - Heidegger

Speeldata

Verwacht

Een monoloog over het definiëren van het ondefinieerbare. Over het verlangen te worden gedragen door wat we in de lucht houden, al vallend het vallen bestuderend. 

Een professor herinnert zich zijn vriendschap met Martin Heidegger. Zijn hele leven, zijn hele opvatting van in de wereld zijn, is geïnspireerd op het geniale denken van een van de belangrijkste filosofen van de twintigste eeuw, inspirator van Sartre, minnaar van Arendt, bewonderaar van Hitler, nazi. Hoe valt Heideggers geloof in het nazisme te rijmen met zijn invloedrijke inzicht in wat ons verbindt? Een monoloog over het definiëren van het ondefinieerbare. Over het verlangen te worden gedragen door wat we in de lucht houden, al vallend het vallen bestuderend.

Uiteindelijk brengt pas de teruggang in de geschiedenis ons in de buurt van wat tegenwoordig eigenlijk gebeurt – Heidegger, Vom Wesen der Wahrheit (1943).

Tarenskeen maakt na Ons vertrouwen is nergens op gebaseerd (2014) opnieuw een solo over wat het betekent met elkaar in de wereld te zijn, en na EICHMANN (2015) en KISSINGER (2017) opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Dit keer werkt hij samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt. Reizend door de woestijnen, oerwouden en bergen van o.m. Japan, Indonesië en Iran onderzoekt zij hoe de structuur van een landschap zich manifesteert in de structuur van ons handelen, ons gedragen, ons herinneren.

concept, tekst en spel Bo Tarenskeen
concept en beeld Roosmarijn Pallandt
dramaturgie Jellichje Reijnders 

In de pers:
★★★★★ Theaterkrant
´Een hoogstpersoonlijke montage van doorleefde en belichaamde ideeën.´

★★★★ NRC
'In een prachtig uitgebalanceerde rol, die het midden houdt tussen performance en hoorcollege, probeert Tarenskeen tot verzoening te komen met het kwaad. Zijn manier van theater maken is associatief. De natuurfoto’s van Pallandt, genomen over de hele wereld, hebben een genezend effect.' 


 

 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.