Cast
David Hamers, Thom Aussems
Duur
90 minuten
Jaar
2018
Kijkwijzer
  • Discriminatie

Verkiezingsdebat

Speeldata

Verwacht

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen organiseert Natlab in samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven een debat. 

Toegang voor dit debat is gratis, maar vanwege beperkte plaatsen kunt u wel het beste van tevoren uw vrijkaartje aanschaffen. Dit kan hierboven door op het zwarte vakje te klikken. 

Eindhoven staat aan de vooravond van grote uitdagingen. De Parijsakkoorden vragen om de toepassing van duurzame energie en de klimaatverandering verandert het leven in de stad.

Ook nieuwe technologieën en andere vormen van mobiliteit zullen een impact hebben op ons dagelijks leven. Daarnaast is Brainport Eindhoven inmiddels een stevige economische motor en een thuishaven voor een groeiend aantal internationale kenniswerkers. Tegelijkertijd zijn er veel Eindhovenaren die niet kunnen profiteren van deze ontwikkelingen. Er is sprake van langdurige werkloosheid, grote afstand tot de arbeidsmarkt en sociale problematiek. De financiële lasten die dit met zich meebrengt zijn voor een stad met de omvang van Eindhoven onevenredig groot. De sociale en economische tweedeling manifesteert zich ook ruimtelijk. Zo wordt bijvoorbeeld het succes van Strijp-S of de High Tech Campus amper ervaren in andere delen van de stad.

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen gaat Bart Cosijn in gesprek met lijsttrekkers, politici en ondernemers, beleidsmedewerkers en natuurlijk met u, inwoners van Eindhoven.

David Hamers, onderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving en lector Design Academy Eindhoven, zal een inleiding verzorgen over de toekomst van de stad en wat er in bestuur en beleid nodig is om de innovatie en ambities op gebieden als klimaat, energie en mobiliteit waar te maken. De ene innovatie is de andere niet. Is er voldoende ruimte voor experiment? Mag er ook eens iets mislukken? Verstaan beleidsmakers burgers wel?

Thom Aussems, directeur en bestuurder Sint Trudo, zal reflecteren op de Eindhovense context. Zowel vanuit de internationale economische positie maar zeker ook vanuit de sociale opgave is er in Brainport Eindhoven vraag naar diensten, voorzieningen en stedelijke kwaliteit. Eindhoven wil/moet blijven groeien om genoeg massa te genereren om de voorzieningen, diensten en kwaliteit te kunnen (blijven) ontwikkelen. Hoe kan deze groei worden benut om niet alleen de krachtige eilanden te bouwen maar ook nadrukkelijk het stedelijke weefsel tussen die eilanden te ontwikkelen?

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.