Duur
90 minuten
Jaar
2017
Taal
Nederlands gesproken
Kijkwijzer
  • Angst

Heimwee | A long way home. Een avond over Lion en adoptie

Speeldata

Verwacht

Een avond over adoptie naar aanleiding van de film Lion in het kader van Heimwee.

Lid van We Are Public? Dan bezoek je deze avond op donderdag 14 december gratis!

Adoptie; voor velen een onbekend terrein. Maar wat houdt adoptie in en wat voor impact heeft het op zowel de geadopteerde, als op de biologische ouders en de pleegouders? Waar komt het onbekende gevoel van heimwee toch vandaan? En dan is er ook nog het wetsvoorstel in Nederland om te stoppen met adoptie van kinderen uit het buitenland.

Eugénie Smits van Waesberghe verzorgt tijdens deze avond een lezing over adoptie binnen Nederland. De avond wordt kort ingeleid door Dave van de Mortel, werkzaam als stagiair bij Natlab en zelf geadopteerd uit Colombia. Vervolgens zullen adoptieouder Peter van de Mortel en Dave samen hun persoonlijke verhaal vertellen aan de hand van fragmenten uit de bekroonde film Lion, gebaseerd op de waargebeurde bestseller ‘A long way home’. De avond wordt afgesloten door Maurice Ambaum, hij is de conceptontwikkelaar van de tentoonstelling ‘60 Jaar Adoptie in Nederland’. Natuurlijk gaan we daarna gezamenlijk de tentoonstelling bekijken, die overigens al vanaf dinsdag 28 november in Natlab te bezoeken is. Na het programma is er tijd en ruimte voor een drankje.

LION
De film Lion vertelt het verhaal van Saroo uit India die geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar en na vijfentwintig jaar zijn biologische familie gaat zoeken. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert, ver weg van zijn thuis en familie. Meeslepend, emotioneel en zeer herkenbaar voor iedereen die te maken krijgt met adoptie. Lion is voorafgaand aan deze avond te zien op zondag 10 december om 19.30 uur en op deze donderdag voorafgaand aan deze avond om 16.30 uur. Kaarten daarvoor kunt u hier bestellen.

OVER DE SPREKER
Eugénie Smits van Waesberghe (Breda, 27-01-1965) studeerde in 1991 af als doctorandus in de sociale pedagogiek, met ook haar bachelor rechten op zak. Om vakmatig en persoonlijk door te kunnen groeien, volgde ze nog een aantal postdoctorale opleidingen en (therapeutische) leertrajecten. Ook is zij (ervarings)deskundige op het terrein van afstand, adoptie en hechting in complexe gezinssystemen.

 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.