Regie
Aliona van der Horst
Duur
90 minuten
Jaar
2017
Taal
Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer
  • Alle leeftijden

Opnieuw te zien: Liefde is aardappelen

Speeldata

Verwacht

Een diep ontroerende film van documentairemaker Aliona van der Horst over haar Russische boerenfamilie en het leven onder Stalin.

Wonderschone en diep ontroerende film over Aliona’s Russische moeder en haar vijf zussen. Ze vertellen onvoorstelbare verhalen over het leven onder Stalin; magistraal en poëtisch verbeeld door beroemd animatie-kunstenaar Massi. Een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen. Op een dag krijgt Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel van een houten huisje op het platteland van Rusland. Het huis waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het huisje leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen. Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten en zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles. De vereiste opoffering aan de grote zaak. De onbelangrijkheid van de individuele mens. Heel voorzichtig weet Aliona de bijzonder ontroerende en indrukwekkende verhalen los te krijgen. En krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading. Aliona van der Horst is een van Nederlands beste documentairemakers. Dit persoonlijke verhaal vertelt ze zo verfijnd en meeslepend dat de film de allure van een speelfilm krijgt. Haar familieleden zijn zowel klein als groots in hoe zij het leven dragen. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door Simone Massi werkt de film toe naar een climax die je diep raakt. Een film die nog lang in je hoofd blijft zoemen.

Liefde is aardappelen heeft in tweeënhalve week meer dan 10.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken, en kreeg daarvoor op maandag 30 oktober de Kristallen Film uitgereikt. 

IN DE PERS
VPRO Cinema ★★★★
'Aangrijpende familiegeschiedenis'
NRC ★★★★★
'Geschiedenis wordt confronterend tastbaar'
De Filmkrant ★★★★
'Hommage aan kracht van Russische moeders'

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.