Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Dood Paard | Victor of de kinderen aan de macht

Speeldata

Verwacht

'Er zijn geen kinderen meer, er zijn nooit kinderen geweest.’
Roger Vitrac schreef Victor of de kinderen aan de macht in 1928 als een nauwelijks verhulde frontale aanval op het burgerlijke gezinsleven.

Lid van We Are Public? Dan bezoek je de voorstelling op zaterdag 6 januari gratis!

Victor viert zijn negende verjaardag en beslist om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Hij besluit het vloerkleed onder de tafel vandaan te trekken, de poten onder de stoelen vandaan te zagen, het laken abrupt van het bed te trekken. Victor speelt met zijn zesjarige vriendinnetje op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders. De façade valt in stukken en de volwassenen proberen vertwijfeld de scherven bij elkaar te zoeken maar bij iedere stap valt hun leven verder uit elkaar.

Aan het eind van het stuk en dus ook aan het einde van Victors verjaardag zijn de schellen van de ogen gevallen, ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, is het zesjarige vriendinnetje van huis weggelopen en heeft haar vader zich opgehangen en besluit Victor te sterven. De kinderen zullen niet, zoals afgesproken, binnen de lijntjes kleuren. Ze schieten de volwassenen recht in hun kruis!

Credits: Gillis Biesheuvel, Kevin Klein, Janneke Remmers, Manja Topper, Louis van der Waal, Linda Zijl.
Tekst: Roger Vitrac
Beeld: Kuno Bakker
Mede mogelijk gemaakt met financiële steun van: Stichting Melanie, VSB Fonds

In de pers:

De Volkskrant ★★★★
"Een heerlijk vilein beeld van de burgerlijke moraal; erg grappig, maar ook behoorlijk verontrustend op z'n tijd. Manja Topper en Gillis Biesheuvel zijn heerlijk om te zien in de vermakelijke scènes."

NRC ★★★★
"Vrolijke vaudeville wordt grimmig stuk."

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.