Duur
45 minuten
Jaar
2017
Kijkwijzer
  • Seks

Le poème électronique

Speeldata

Verwacht

LAATSTE WEEK - Le poème électronique is de titel van een multimediale voorstelling die werd uitgevoerd in het Philipspaviljoen op de Wereldtentoonstelling in 1958 te Brussel.

Het spectaculaire paviljoen was een ontwerp van architect en schilder Le Corbusier en architect en componist Iannis Xenakis. Het publiek werd ondergedompeld in een ongekende multimedia-ervaring van filmbeelden, projecties van kleurvlakken en bijzondere geluidsopnamen. Voor het visuele deel was Le Corbusier verantwoordelijk. Het muzikale deel van het Poème bestond uit twee gedeelten: een stuk gecomponeerd door Xenakis dat bij het binnengaan van het paviljoen werd afgespeeld, en een acht minuten durend werk van Edgard Varèse.

Technisch en artistiek was Le poème électronique een mijlpaal en een belangrijke inspiratiebron voor de architecten uit de jaren vijftig en zestig. Het was een voorbeeld van de verwevenheid van architectuur met uitingen van moderne kunst. De compositie van Varèse geldt als een mijlpaal in de geschiedenis van de elektronische muziek.

Jan de Heer en Kees Tazelaar schreven het boek Van harmonie naar chaos: Le Corbusier, Varèse en Xenakis en Le poème électronique, en maakten in samenwerking met EYE een geheel nieuwe reconstructie van het Poème op basis van Le Corbusiers oorspronkelijke scenario.

Naast de filmvertoning ziet u ook een registratie van lezingen van Jan de Heer en Kees Tazelaar. De filmvertoning met lezing duurt ongeveer 45 minuten. 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.