Duur
90 minuten
Jaar
2017
Kijkwijzer

Frascati Producties & Jouman Fattal – Terug

Speeldata

Verwacht

Een persoonlijke voorstelling over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is.

Met korting naar dit stuk? Dat kan! Deze voorstelling is onderdeel van de combideal: in combinatie met een bijpassende film krijgt u maar liefst 50% korting op uw theaterkaartje. Meer informatie over deze aanbieding leest u hier.

Lid van We Are Public? Dan bezoek je deze voorstelling gratis!

- Bekijk de trailer onderaan deze pagina - 

Een jonge vrouw besluit terug te gaan naar Syrië, het land van haar ouders, waar het gezin wegvluchtte toen zij vier jaar oud was. Nu is het tijd om terug te gaan en de wortels van de revolutie op te graven.

Ze kan niet langer passief zitten wachten in Nederland. Ze wil ook vechten voor vrijheid, onrecht bestrijden met rechtvaardigheid en moedig zijn. Maar met elke stap wordt de berg problemen die de oorlog in Syrië heeft veroorzaakt groter.

Eenmaal onderweg blijkt ‘terug’ een moeilijk begrip: waar is ‘thuis’ en wat betekent dat? Ineens is alles dubbel, want alles is kapotgeschoten. De stad Homs, haar neef en de idealen van de revolutie. Maar teruggaan naar Nederland lijkt ook geen optie.

Huilen doen we thuis
Ik weet niet waar mijn thuis is
Dus ik huil niet

Terug is een persoonlijke voorstelling over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat volledig aan scherven ligt. Jouman Fattal speelt alle rollen zelf: haar moeder, zichzelf, President Bashar Al-Assad. En wat is nu eigenlijk de rol van revolutieleider Abdel Baset Al-Sarout?

Tekst, regie & spel: Jouman Fattal
Eindregie: Alexandra Broeder
Vormgeving: Tess de Vlieger
Video: Judith Hofland
Met dank aan: Manja Topper, Timen Jan Veenstra

Jouman Fattal (Syrië, 1992) is actrice, theatermaker en schrijver, geboren in Syrië en op haar vierde naar Nederland gevlucht. Ze studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding in Utrecht en ontwikkelt zich nu als maker en schrijver. Als columniste (o.m. Spunk, Joop.nl en radio NPO1) en theatermaker zoekt ze naar de angel in de samenleving en verlangt ze er naar om zichzelf en haar publiek op een grappige, creatieve en soms pijnlijke manier een spiegel voor te houden. Ze speelde in televisieseries als Moordvrouw en Project Orpheus. In het voorjaar van 2016 maakte ze i.h.k.v. Fraslab de solo Terug. Deze solo werkt ze nu verder uit.

In de pers:

★★★ Theaterkrant
‘Adembenemende confrontatie met weerbarstig onderwerp. […] Fattal toont zich een begenadigd schrijver, die vooral in poëzie en rap excelleert […] hier staat een zelfverzekerde nieuwe maker met een unieke eigen stem.’

 

Trailer Terug - Frascati Producties / Jouman Fattal from Frascati Video on Vimeo.

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.