Regie
Mark Grieco
Duur
85 minuten
Jaar
2017
Taal
Engels en Spaans gesproken, Engels ondertiteld
Land
Colombia/Verenigde Staten
Kijkwijzer

Movies that matter | A River Below

Speeldata

Verwacht

Movies that Matter opent ogen voor mensenrechten en menselijke waardigheid door film. De stichting zet cinema in voor het aanwakkeren van de dialoog over mensenrechten, de beïnvloeding van de publieke opinie en de activering tot inzet voor mensenrechten. 

Lid van We Are Public? Dan bezoek je de film op woensdag 13 december gratis!

Deze film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.
This film will be screened with English subtitles. English description below.

Na afloop van de film volgt een nagesprek met filosoof Ingeborg van den Bold en activist Bas Thijs. Het wordt een gesprek over activisme en ethiek.

Diep in de amazonerivier leeft de zeldzame roze dolfijn. De prachtige, welhaast mythische diersoort wordt met uitsterven bedreigt, omdat het een makkelijke prooi vormt voor lokale vissers, die de dolfijnen illegaal slachten en gebruiken als aas bij visvangst. De Braziliaanse televisiester Richard Rasmussen (een soort Freek Vonk) zet zijn eigen televisieprogramma op National Geographic handig in om aandacht te genereren voor deze illegale slachting. Ook bioloog Fernando Trujillo strijdt voor het behoud van het bijzondere dier, niet in de laatste plaats omdat de vis die met de dolfijn gevangen wordt hoge concentraties kwik bevat en daarom een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Beide mannen houden er zo hun eigen strategie op na. Terwijl het gevecht om de dolfijnen te redden intensiever wordt, dringt de vraag zich op welke middelen geoorloofd zijn om het probleem aan de kaak te stellen. Een schandaal zet de verhoudingen op scherp en legt prangende ethische kwesties bloot. A River Below is een prachtige film met een onverwachte wending, die ons een spiegel voorhoudt in ons gevecht voor een betere wereld.

English description:
A River Below captures the Amazon in all its complexity as it examines the actions of environmental activists using the media in an age where truth is a relative term. The film follows a reality TV star and a renowned marine biologist as they each attempt to save the Amazon pink river dolphin from being hunted to extinction. With gorgeous, sweeping aerial views we gain perspective from above, but as the film plunges deep into the murky, tangled rivers, we uncover a scandal that has no simple solution. A River Below is a completely unexpected film—a knotty poem of duality and dissonance and a journey into ourselves as we attempt to better this world.

De vertoning van A River Below wordt georganiseerd in samenwerking met de ASN Bank.

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.