Regie
Jessica Woodworth & Peter Brosens
Cast
Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Goran Radakovic, Pieter van der Houwen, Nina Nikolina
Duur
94 minuten
Jaar
2016
Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Land
België/Bulgarije/Nederland
Kijkwijzer

Buitenfilm | King of the Belgians

Speeldata

Verwacht

Een roadmovie waarin een ingedommelde Koning het leven – en zichzelf – ontdekt.

Ook deze zomer vertonen we in juli en augustus weer films in de openlucht. Het grote scherm wordt opgesteld op onze binnenplaats. Alle buitenfilms zijn gratis toegankelijk, hapjes en drankjes zijn te koop aan de bar. Wees er vroeg bij voor één van de schaarse plekken op onze bankjes - of nog verstandiger: neem je eigen klapstoel mee!

King of the Belgians
Veelgeprezen Belgische mockumentary en roadmovie van regisseurs Brosens en Woodworth. Een Belgische koning krijgt tijdens zijn staatsbezoek in Turkije te horen dat Wallonië onafhankelijk is geworden. Wat volgt is een hilarische reis van de koning en zijn entourage door de Balkan, die alle mogelijke (culturele) clichés weerspiegelt.  

Nicolas III is een eenzame ziel die al lang het gevoel heeft dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul waar een Britse cineast, Duncan Lloyd, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om het imago van de Koning wat op te fleuren. Tijdens het bezoek komt plots het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft verklaard. De Koning moet onmiddellijk terug om zijn koninkrijk te redden! Nog voor de Koning klaar is om te vertrekken, verstoort een krachtige zonnestorm alle telecommunicatie en vliegverkeer. De Koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul. Erger nog, de Turkse veiligheidsdiensten moeten niets weten van hun voorstel om dan maar ter land terug te keren. Maar de Koning wil niet bij de pakken blijven zitten. Duncan Lloyd ruikt de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan op de proppen waarin bloemenjurkjes en Bulgaarse zangeressen figureren.

IN DE PERS
NRC Handelsblad ★★★★
'...enorm geestig...Van Den Begin is geweldig...'

De Volkskrant ★★★★ 
'Prachtige roadmovie...Goed verzonnen...'

Parool ★★★★
'...verrassend luchtige satire ...komisch...'

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.