Regie
Aki Kaurismaki
Cast
Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Ilkka Koivula e.a.
Duur
98 minuten
Jaar
2017
Taal
Fins gesproken, Nederlands ondertiteld
Land
Finland
Kijkwijzer
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik

The other side of hope

Speeldata

Kies een dag en tijd:
datum v.a. 09:00 v.a. 12:00 v.a. 15:00 v.a. 18:30 v.a. 20:30
wo 26 apr   12:40   19:00  
do 27 apr   13:05   19:20  
vr 28 apr 10:15     19:10  
za 29 apr       19:30  
zo 30 apr         20:45
ma 1 mei     16:50   21:15
di 2 mei     16:50   21:20
wo 3 mei   13:10   19:00  

Droogkomisch drama van Aki Kaurismäki waarin restauranthouder bevriend raakt met een Syrische vluchteling die illegaal in Helsinki verblijft.

Khaled (Sherwan Haji), een jonge Syrische vluchteling, belandt in Helsinki. Met grote hoop op een betere toekomst, probeert hij hier politiek asiel te verkrijgen, maar moet helaas besluiten in het illegale circuit te duiken.

Vijftiger Wikström (Sakari Kuosmanen), zet een punt achter zijn leven als vertegenwoordiger van herenoverhemden en -stropdassen. Ook zijn alcoholische vrouw zet hij aan de kant. Dankzij een winnende partij poker vergaart hij een klein fortuin waarmee hij een slechtlopend restaurant ergens in een achterafstraatje in Helsinki koopt.

Wikström treft Khaled aan op de binnenplaats van zijn restaurant. Na een kort handgemeen, raken de mannen in gesprek. Wellicht herkent Wikström iets van zichzelf in de gehavende man, want hij besluit Khaled in te huren om voor hem te komen werken. En daarnaast kan Wikström wel een afwasser gebruiken.

De originele stijl van Kaurismäki kenmerkt zich door zijn droge humor, scherpe dialogen, memorabele muziek en prachtig gecomponeerde beelden. Met deze parel lijkt de Finse regisseur het hoogtepunt van zijn carrière te hebben bereikt.

The Other Side of Hope won de Zilveren Beer voor Beste Regie op het Internationale Film Festival van Berlijn.

IN DE PERS
★★★★ Volkskrant
'In Kaurismäki's laatste juweeltje wordt een realistisch vluchtelingenrelaas prachtig gecombineerd met slapstick. Het lijkt alsof in The Other Side of Hope twee films naar verzoening zoeken.'

★★★★ NRC Handelsblad
'Net als Kaurismäki’s vorige film Le Havre (2011), die ook ging over de vluchtelingenproblematiek en medemenselijkheid, draait het in The Other Side of Hope om goed doen, onbaatzuchtigheid, vreemden helpen en wat mensen bindt. Dat doet de Finse regisseur Kaurismäki zonder veel omhaal van woorden en vaak zelfs helemaal zonder taal.
Ondanks de thematiek heeft The Other Side of Hope een lichte, uit duizenden herkenbare Kaurismäki-eske toon. Zijn gortdroge humor zorgt ervoor dat de humanistische boodschap nooit drammerig aanvoelt.'

 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.