Regie
Mirjam Koen
Duur
90 minuten
Jaar
2017
Kijkwijzer

Een Winterplan | OT rotterdam

Speeldata

Verwacht

Een winterplan gaat over het einde van de vriendschap tussen drie grote denkers: Friedrich Nietzsche, Lou Salomé en Paul Rée.

Korte tijd vormden zij een hecht driemanschap en maakten zij plannen om samen te leven en werken. De centrale figuur is de intrigerende schrijfster en psychoanalytica Lou Salomé. Een invloedrijk denkster in een mannenwereld, die als geen ander kon balanceren tussen ratio en intuïtie. Ze was sterk en ‘eigen’. Haar speelse en lichte manier van doen bracht de mannen in haar omgeving in verwarring. Ze had veel invloed op Nietzsche, die haar zag als de enige persoon die hem werkelijk begreep.

Lizzy Timmers speelt Lou Salomé als een meisjesachtige vrouw die vanuit een wezenlijke behoefte haar denken vormgeeft, maar ook richting geeft aan het denken van anderen. Anne Prakke speelt Paul Rée, huisvriend en geestelijk partner van Salomé.

Onbeantwoorde liefde gaat uiteindelijk ten koste van de driehoeksverhouding; het ‘winterplan’ om samen te gaan leven en werken als vrienden is nooit van de grond gekomen. Nietzsche verbrak de vriendschap, Paul Rée en Lou Salomé leefden nog vier jaar samen, tot ook zij ieder een andere weg kozen.

Regie: Mirjam Koen
Vormgeving Gerrit Timmers
Acteurs: o.a. Lizzy Timmers en Anne Prakke

Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt Dora Timmers een filosofiecollege bij Een Winterplan:
Nietzsches zoektocht naar zingeving
Filosofe Dora Timmers (MA wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam) deed research voor Een Winterplan en is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de voorstelling.
Het college focust op de redenen tot de breuk tussen Nietzsche, Lou en Reé, maar ook op wat de denkers in elkaar aantrok. Dora Timmers neemt het publiek bij de hand, het denken van deze drie filosofen in, zodat het publiek tijdens de voorstelling nét iets meer begrijpt waarop de passie en het verdriet van deze drie zijn gebaseerd.

tijd: 19.45 uur
duur: 30 minuten
toegang: €1,50 p.p. 

Nagesprek
Na de voorstelling gaat Lizzy Timmers in gesprek met filosofe Ingeborg van den Bold en is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. 

Een Winterplan in de pers:

★★★★ Theaterkrant
'Mirjam Koen regisseert mooi gedoseerd, subtiel, zonder stemverheffing en snijdt de tijdlagen soepel door elkaar heen - mooi vakmanschap.'

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.