za 14 mrt 20:00

Books on Tour | Licht in het hoofd

Natlab, Bibliotheek Eindhoven, Boekhandel Van Piere en stichting BLSP
14 mrt
20:00
  • za 14 mrt
    20:00
    Podiumzaal

Als onderdeel van de Boekenweek presenteren we het literair-culturele programma Books on Tour! Dat staat deze keer in het teken van depressies en creativiteit, maar daar maken we geen zwaarmoedige aangelegenheid van. Integendeel. Onder het motto Licht in het hoofd vertellen Henk van Straten, Patricia Idsinga en Eva Meijer dat zij én jij heel vrolijk kunnen worden van verhalen over depressies.

Vrijwel elke schrijver weet maar al te goed dat de afwisseling van somberheid en euforie een bron van inspiratie en creativiteit kan zijn. Tegelijkertijd rust er nog een taboe op praten over depressies en bipolariteit. Waarom doen we daar eigenlijk zo moeilijk over, als iedereen er direct of indirect mee te maken heeft? De cijfers zijn overduidelijk: jaarlijks meldt ruim een half miljoen Nederlanders zich met psychische klachten bij de huisarts en ongeveer 1 miljoen mensen slikt antidepressiva.

Henk van Straten

Schrijver, journalist, columnist én Eindhovenaar Henk van Straten kunnen we niet missen tijdens deze Boekenweek met als thema Rebellen en dwarsdenkers. De openhartige manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen verwerkt in zijn boeken kent namelijk ook een keerzijde. Hij komt zichzelf steeds weer op allerlei manieren tegen. Zo schreef hij Wij zeggen hier niet halfbroer, een humoristisch, schrijnend en liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn (Beste Boek voor Jongeren 2018). 

Patricia Idsinga

Met de columns uit haar bundel Echt lachen zo'n depressie probeert Patricia Idsinga meer openheid over haar depressies en manische periodes tot stand te brengen. Ze spaart zichzelf niet als ze openhartig en geestig schrijft over haar dagelijks leven. Soms dreigt ze vast te lopen als gevolg van aanhoudende sombere buien, afgewisseld met periodes van euforie en extreme activiteit. Of, zoals ze zelf zegt: "Dan krijg ik last van een raar hoofd."

Eva Meijer

Ze is filosoof, beeldend kunstenaar, schrijver én dierenactivist en wordt geregeld met zichzelf geconfronteerd. In haar essay De grenzen van mijn taal schreef ze een aantal indrukwekkende passages over haar depressies. In haar veelgeprezen boek Het vogelhuis onderzocht ze wat de levensverhalen van koolmezen zeggen over de mensenwereld en of je je kunt ontworstelen aan de verwachtingen van anderen.

Marieke Stam

Eindhovense dichteres en spoken wordartiest Marieke Stam draagt vanavond gedichten voor waarin ze onder meer haar eigen kwetsbaarheid als uitgangspunt heeft genomen.

Natlab Pashouders, Biebpashouders en Van Piere Pashouders krijgen € 1,50 korting op een toegangskaartje.