za 25 jan - wo 29 jan

Il Traditore

Marco Bellocchio
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik
25
jan
-
29
jan

Il traditore vertelt het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo. Met het proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen.

ENGLISH BELOW

Begin jaren '80 blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Regisseur Marco Bellochio werd met zijn film – inmiddels een grote bioscoophit in Italië - geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival. In Nederland is Bellochio weliswaar minder bekend dan landgenoten Pasolini of Bertolucci, maar sinds de jaren ’60 is hij een grote naam in het Italiaanse filmlandschap. In zijn films, waaronder het spraakmakende I pugni in tasca (1965), gaat hij de strijd aan met de bourgeoisie, de kerk en het leger. In Il traditore nu dus ook met de maffia.

Regie
Marco Marco Bellocchio
Cast
Hier: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Cândido, Fausto Russo Alesi, Fabrizio Ferracane
Speelduur
152 min
Jaar
2019
Land
Italië
Taal
Italiaans, Ondertiteling:Nederlands
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

ENGLISH

This movie is in Italian.

The unimaginable happened in the early 1980s: a captured Mafia mobster turned informant. Director Marco Bellocchio returned to Palermo’s ‘Maxi Trial’ and looks back on the life of Tommaso Buscetta and his encounters with judge Giovanni Falcone. Selected for the Palme d’Or competition at Cannes.

Dit ruim twee uur lange historische drama, dat de periode 1980-2000 behandelt, heeft in Favino een uitstekende hoofdrolspeler. Een ingetogen vertolking van een infaam hoofdstuk uit de Italiaanse geschiedenis, waarin de onderhuidse spanning continu voelbaar is.

★★★ VPRO Cinema