Regie
Sergej Kresco
Duur
65 minuten
Jaar
2014
Taal
Nederlands gesproken
Kijkwijzer

BROET | Kweekvijver: Asielzoeka's

Speeldata

Verwacht

Op Facebook noemen ze zichzelf 'asielzoeka's': jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd

Op Facebook noemen ze zichzelf 'asielzoeka's': jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Terwijl er in ons land een kille wind opstak over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis. In die afgesloten wereld hebben ze samen gespeeld, leefden ze dag en nacht samen, en ontstonden er hechte vriendschappen.
Na jaren van onzekerheid zijn ze terechtgekomen in een rijtjeshuis of op een flatje in Limburg, Noord-Holland of Overijssel. Opeens moeten ze ieder hun eigen weg zoeken, kilometers verwijderd van elkaar. Via sociale media overbruggen ze de afstand en delen ze hun hoop, humor en herinneringen met elkaar.
Filmmaker Sergej Kreso, zelf ooit vanuit Bosnië naar Nederland gevlucht, voert ons mee in de belevingswereld van vier asielzoeka's die op het kruispunt staan tussen het verleden en de toekomst die ze in Nederland opbouwen. De documentaire maakt een filmische reis door hun levens, waarbij mooie en pijnlijke herinneringen aan het AZC worden afgewisseld met hun verlangens en ambities. Waar de een werkt aan een carrière in de muziek of dans, droomt de ander van de ideale man. Maar hoe hun toekomst er ook uit zal zien, deze asielzoeka's maken een ding duidelijk: ze zijn hier, laten van zich horen en zich niet in een hoekje drukken.
 
Meer informatie is te vinden op de website: http://asielzoekas.nl/
 
Filmmakers zijn aanwezig bij voorstelling en na afloop is er een Q&A.
 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.