De Belofte van Pisa

Norbert ter Hall
21
okt
-
30
okt

Leerling Sam valt op door zijn Marokkaanse afkomst op het Muzieklyceum. Zo goed en zo kwaad als het gaat, houdt Samir zijn school en zijn familieleven gescheiden, vastbesloten zijn diploma te gaan halen.

English below

Samir, door iedereen Sam genoemd, kan fantastisch trompet spelen. Sam’s tien jaar oudere broer Mo en zijn vriend Soesi zorgen er daarom voor dat Sam auditie mag doen bij het Muzieklyceum Zuid. Hoewel Sam geen noot kan lezen is de strenge docent Fred Morenissen, door iedereen Pluizenbol genoemd, zo onder de indruk dat hij wordt toegelaten tot het Lyceum. Mo laat zijn broertje bij IJssalon Pisa beloven dat hij hoe dan ook zijn school af zal maken en zijn diploma zal halen en belooft op zijn beurt om hem hierbij te helpen. Op hetzelfde moment worden Mo en Soesi aangehouden voor een gewapende overval terwijl Sam machteloos toekijkt. Op eigen houtje begint hij op het Muzieklyceum, waar hij de enige leerling van Marokkaanse afkomst is. Tot Sam’s verbazing wordt Annelies, het mooiste meisje uit de klas, verliefd op hem. Ondertussen probeert hij zijn broer uit de gevangenis te krijgen, moet hij zich staande houden tegenover de pesterijen van zijn klasgenoot IJsbrand en maakt zijn vader zich zorgen over de omgang met niet-gelovigen. Zo goed en kwaad als gaat houdt Sam de twee werelden gescheiden. Maar als de rechtszaak van Mo een onverwachte wending krijgt, Annelies hem in de steek laat en Sam uit huis wordt gezet wordt het wel heel moeilijk om zich aan De Belofte van Pisa te houden. De Belofte van Pisa is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mano Bouzamour.

Regie
Norbert ter Hall
Cast
Shahine El-Hamus, Olivia Lonsdale, Yorick van Wageningen, Mahfoud Mokaddem, Sjaak, Monic Hendrickx, Thor Braun, Nora el Koussour
Speelduur
121 min
Jaar
2019
Land
Nederland
Taal
Nederlands, Ondertiteling:Nederlands of Engels (Zaal 4)
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik

ENGLISH

Student Sam is one of the few with a Moroccan background at the Music School. He plays trumpet brilliantly, yet he cannot read music. He attempts to keep his brother out of jail and falls in love with the most beautiful girl at school. He tries to keep his background and his music career separated, but this becomes harder and harder.  

De belofte van Pisa is een grotestadssprookje dat interessante vragen stelt bij sociale migratie.

★★★ De Volkskrant