PIRANHAS

Claudio Giovannesi
22 okt
16:00

De ambitieuze 15-jarige Nicola wil met zijn bende in de Napolitaanse maffiawereld komen. Naar het boek van Roberto Saviano, die al meer dan tien jaar lang een ondergedoken en zwaarbeveiligd bestaan leidt.

Zes jongens scheuren op hun scooters door de smalle straatjes van hun eigen Sanità-wijk in Napels. Onverschrokken waaghalzen zijn het die snel geld willen verdienen en indruk maken op hun ‘helden’ van de Napolitaanse Camorra. Deze 15-jarigen dragen merkkleding en de nieuwste sneakers, ze gebruiken de daken van de stad om hun wapens te testen. Ze handelen in drugs en deinzen er niet voor terug om een schot te lossen. Hun gewiekste leider Nicola kent de regels van het spel: hij daagt een van de oude bazen uit voor een snelle weg naar de top. Maar wie vandaag de leiding heeft, kan morgen net zo makkelijk dood zijn. De liefde voor zijn vriendinnetje doet hem tussen twee vuren belanden en hij wordt gedwongen een beslissing te nemen.

De film Piranhas is gebaseerd op de roman La paranza dei bambini (De kinderen in de sleepnetten) van de succesvolle Napolitaanse schrijver Roberto Saviano die ook het scenario voor de film schreef. La paranza dei bambini verwijst naar de naam van een juridisch onderzoek naar de kinderen die door de Camorra als volwassenen worden ingezet. Hun onschuld maakt ze onzichtbaar. Van Roberto Saviano’s debuutroman Gomorra werden wereldwijd tien miljoen exemplaren verkocht en hij leeft vanwege dit boek al meer dan tien jaar lang een ondergedoken en zwaarbeveiligd bestaan. Dit schokkende portret beleefde de wereldpremière op het Filmfestival van Berlijn 2019 en won de Zilveren Beer voor Beste Scenario.

Regie
Claudio Giovannesi
Cast
Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo
Speelduur
106 min
Jaar
2019
Land
Italië
Taal
Napolitaans, Ondertiteling:Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik

Piranhas’ laat zien hoe snel de jongens ontplooien in het criminele milieu en hoe onomkeerbaar het pad is. Eenmaal in de greep van geld, macht en status kunnen zij niet meer terug.

★★★ Trouw