Arts in Cinema | Van Gogh & Japan

8
dec
-
19
dec

"Ik benijd de Japanners", schreef Van Gogh aan zijn broer Theo. In de tentoonstelling waarop deze film is gebaseerd - Van Gogh & Japan in het Van Gogh Museum in Amsterdam - is te zien waarom. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, is dit het land met de grootste invloed op hem en zijn kunst.
 

English below

Van Gogh is niet te begrijpen zonder begrip van hoe de Japanse kunst in Parijs arriveerde in het midden van de 19e eeuw en de invloed die het had op kunstenaars als Monet, Degas en bovenal Van Gogh. Door de nieuwe galerijen van Japanse kunst te bezoeken creëerde Van Gogh zijn eigen beeld van Japan. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en gedetailleerde discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

Nadat hij Parijs achter zich liet voor het zuiden van Frankrijk - waarvan hij dacht dat het zo dichtbij Japan als mogelijk was - de productieve, maar problematische jaren die volgden moeten allemaal gezien worden in de context van het naar zijn hand zetten van de Japanse invloeden en zichzelf definiëren als een moderne kunstenaar met duidelijke Aziatische voorlopers.

In dit onbekende verhaal van Van Goghs kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie met Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan om het opmerkelijk erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed en wat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

Speelduur
85 min
Jaar
2019
Taal
Engels, Ondertiteling:Nederlands

ENGLISH

In this little known story of Van Gogh’s art, we see just how important his study of Japan was. Visiting the new galleries of Japanese art in Paris and then creating his own image of Japan – through in-depth research, print collecting and detailed discussions with other artists – Van Gogh’s encounter with Japanese artworks gave his work a new and exciting direction.

Based on the exhibition 'Van Gogh & Japan' at the Van Gogh Museum in Amsterdam, this film travels to France, the Netherlands and Japan to explore the remarkable heritage that so affected Van Gogh and made him the artist the world knows today.