Regie
Digna Sinke
Duur
120 minuten
Jaar
2014
Taal
Nederlands gesproken
Land
Nederland
Kijkwijzer

DDW | Licht, Donker... Licht & After the Tone

Speeldata

Verwacht

Dubbelprogramma van twee filmspecials in het kader van Dutch Design Week 2014.


Licht, Donker... Licht
In het weekend van 13 en 14 september, tijdens de Open Monumentendag, voerde Stichting Herbergen samen met de bewoners en genodigden een 24 urig ritueel uit op het erf van Rianne Makkink en Jurgen Bey in Kraggenburg, de Noordoostpolder. Het ritueel was gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder en is een eerbetoon aan het werk van de eerste bewoners.
De vertelling van Licht, Donker... Licht is niet afgelopen met het einde van het ritueel. Elke scene is vanuit verschillende perspectieven op film vastgelegd en zal tot nieuw verhaal van de Noordoostpolder worden samengesmeed.

Het verhaal is een raamvertelling waarin de statige filmische portretten van Lisa van Wieringen afgewisseld worden met het beelden van het camerawerk van Johannes van Assem. De symbolische handelingen waarin de dakpannen worden gelegd, de aardappels worden geschild en waarin de stoet van bezoekers voortschrijdt door het polderlandschap, vallen zo samen met beelden van het zingen van de Zuiderzeeballade en de opkomende zon op de gevel van de schuur en het bouwwerk.
 
 
After The Tone
After the tone gaat over een afgemeten tijd waarin zich een grote verandering voltrekt: in het begin is de hoofdpersoon een succesvolle winnaar, aan het eind is hij niet alleen verdwenen maar heeft ook bijna iedereen definitief afscheid van hem genomen. After the tone is een strenge, "conceptuele” film die tegelijkertijd heel emotioneel is. De tekst is fictief, de beelden zijn documentair. Conceptueel zijn de vaste standpunten, gekoppeld aan de plekken waar de personages die inspreken op Onno’s voicemail zich mogelijkerwijs bevinden: het strak vormgegeven kantoor op het bedrijventerrein waar compagnon Adriaan alleen het bedrijf moet voortzetten, de eenvoudige straat in het oosten des lands waar Onno's moeder woont, het polderlandschap van zijn zus Annet, zijn huis waar zijn vriendin zijn poes eten komt geven. After the tone is een verzameling landschappen gedurende vier seizoenen. We zien het veranderende licht. De bomen die bladeren krijgen. Die weer afvallen.
 
★★★★ – Algemeen dagblad 
‘After the tone is een film die tot nadenken stemt.’
‘De productie ontroert, beklijft en maakt diepe indruk.’
 
★★★★ - Troskompas  
‘Sinke’s vormexperiment is gedurfd maar volkomen geslaagd.’
 
★★★★ – De Volkskrant
‘Burger en Sinke maakten een ingenieus, secuur en bijzonder drama, dat in al zijn bedrieglijke eenvoud ongelofelijk weet te raken.’
 
★★★★ – Het Parool   
‘After the tone is een gedurfd experiment, dat uitstekend uitpakt.’
 
★★★★ – NRC Handelsblad
‘intrigerende film’
 
★★★★ – Movie Scene   
 

Programma

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.