ONDER DE LOEP | YOUR MUM AND DAD

Klaartje Quirijns
21 okt
19:45

‘They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film.

Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma.

In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan. Deze film snijdt universele thema’s aan voor iedereen die zich afvraagt hoe je met familie, geheimen en het leven zelf om kan gaan.

Onder de loep

In deze reekst met psychiater en filmliefhebber Pieter-Jan Carpentier zijn recente films samengebracht, die de moeite waard zijn om nog eens beter te bekijken. Gemeenschappelijke noemer is dat ze stof tot nadenken bieden, en aanzetten tot verdere discussie. Over gewone mensen worden zelden films gemaakt, dus in deze reeks komen een aantal bijzondere personages langs. De films laten zien wat bijzondere gebeurtenissen met mensen kunnen doen, en hoe zij hierop reageren. In hoeverre dit bijzonder of abnormaal is, mag een van de discussiepunten worden.

De opzet van de avond is steeds hetzelfde: een bondige inleiding als opwarmer, om vervolgens de film te kijken. Dan een korte pauze en de nabespreking voor de liefhebbers.

Klik hier voor een overzicht van overige delen van deze filmreeks. De avonden van deze filmreeks zijn ook los te bezoeken. Met een Natlab Pas, Betere Filmpas en als student kosten deze kaartjes €8,50.

Regie
Klaartje Quirijns
Speelduur
78 min
Jaar
2019
Land
Nederland
Taal
Engels, Nederlands, Ondertiteling:Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

Deze film zie je ook thuis via

Direct naar de film!
Huh?! Wat is Picl?

ONDERDEEL VAN:
ONDER DE LOEP

De film heeft zelf wel iets van een therapeutische sessie die leert dat door inzicht en begrip verandering mogelijk is. De hoop is ook dat zo voorkomen wordt dat angst en verdriet doorwerken in volgende generaties.

★★★★ Trouw