vr 14 feb 20:30

This hurts a lot more than it used to do

United Cowboys / Pauline Roelants
14 feb
20:30
  • vr 14 feb
    20:30
    Podiumzaal

“Vroeger was ik nogal een durfal: hoge bomen; rengalop; kampioen met losse handen draaien op het klimrek; nu lijkt het hek te hoog om op te klimmen, laat staan eroverheen te springen en als ik val lijkt de wereld te vergaan” - Pauline Roelants.

English below

In deze danssolo herijkt Pauline Roelants haar lef. This hurts… is een portret van de mens die zoekt, die probeert en niet zelden faalt én over de noodzaak van dwalen. Geen nostalgie, geen melancholie, geen vergankelijkheid. Vallen, opstaan en voort.

Pauline Roelants vormt samen met Maarten van der Put de artistieke kern van het in Eindhoven gevestigde gezelschap United Cowboys, dat vorig jaar haar 25-jarig bestaan vierde. Het werk bestond in eerste instantie uit solo’s van Roelants. Persoonlijke, fysieke documenten, die ‘de dans tot de essentie uitbeenden’.

Nu, 15 jaar na dato, gaat Roelants met This hurts a lot more than it used to do even terug naar die bron; één op één. In een combinatie van performance, dans, sound, video en beeld, allen van de hand van Roelants, zijn we getuige van haar essentie op dit moment.

Over United Cowboys
Roelants en van der Put maken binnen United Cowboys ieder dans- en performancewerk, dat in discours met elkaar uitgangspunt is voor alle artistieke keuzes en voor de uitwerking van de diverse projecten en producties. De signatuur van de afzonderlijke werken van het artistiek team verschilt.

Van der Put vertrekt vanuit concept en beeld om daarin de individuele danser/performer tot in de kern te definiëren. Bij Roelants zijn dynamiek en interactie leidraad voor meer theatrale werken; de muziek, veelal live gemixt, fungeert als doorlopende hartslag. Samen tekenen zij als United Cowboys voor monumentale performances, die als duration pieces in binnen- en buitenland worden getoond.

Ook zijn Roelants en Van der Put verantwoordelijkheid voor het curatorschap van het artistiek huis aan de Kleine Berg 62 in Eindhoven; een stevige werk- en ontwikkelplek, niet alleen voor eigen repertoire, maar ook voor dat van anderen.

Inmiddels bestrijkt het oeuvre van United Cowboys meer dan 35 producties, performances, installaties en duration pieces. Op dit moment reist het gezelschap door Europa met haar Concept for new Development; een concept dat zoekt naar andere manieren van samenwerken; dat theatrale conventies bevraagt en artistiek risico aanmoedigt.

 Première

ONDERDEEL VAN:
DANCE

ENGLISH

This Hurts A Lot More Than It Used To is a solo dance performance in which Pauline Roelants re-calibrates her guts. It represents a portrait of human searching, trying, often failing, and of the necessity to wander; without nostalgia, without melancholy, without transience; falling, rising and moving forward.

Credits

Concept en uitvoering: Pauline Roelants
In dialoog met: Maarten van der Put 

“I don’t know …. relevance, relevance, I don’t know, you know, what is relevant?”