Anna's War

Aleksey Fedorchenko
23 mei
-
29 mei
Data & tickets
Meer speeldata

Oekraïne, 1941: een Joods meisje komt tot bewustzijn onder een zwarte laag aarde. Ze weet te ontsnappen aan een massagraaf en verschuilt zich in een schoorsteen. Een verhaal over oorlog, maar vooral ook een ode aan de inventiviteit van kinderen.

Ingetogen en empathisch vertelt regisseur Aleksei Fedorchenko (Silent Souls, 2010; Angels of Revolution, 2014) het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna, die vanuit haar schuilplaats in een door de nazi’s overgenomen gebouw de oorlog aan zich voorbij ziet trekken. De waakhond op het erf maakt haar tot gevangene; het gevaar ontdekt te worden ligt voortdurend op de loer.

Haar vindingrijkheid, de kleinigheden die de naar verloop van tijd wisselende bezoekers achterlaten en de schatten die ze in de aangrenzende ruimtes vindt, evenals de herinneringen aan haar familie en opvoeding, helpen haar te overleven en leveren tegelijk enkele absurdistische, theatrale momenten op.

Deze ode aan de veerkracht en vindingrijkheid van een kind wordt volledig gedragen door de fenomenale kindactrice Marta Kozlova.

De Russische filmmaker Aleksey Fedorchenko (1966) begon zijn carrière als regisseur van korte documentaires. Zijn First on the Moon (2005) wordt beschouwd als de eerste Russische mockumentary en won in Venetië de Orizzonti Award. Ook Fedorchenko’s kritische speelfilms (Silent Souls uit 2010 en Angels of Revolution uit 2014) zijn veelvuldig genomineerd en bekroond in internationale filmfestivals.

Regie
Aleksey Fedorchenko
Speelduur
76 min
Jaar
2018
Land
Russische Republiek
Taal
Russisch, Oekraïens, Duits, Ondertiteling:Nederlands
Zelden werd de Tweede Wereldoorlog versmald tot zo’n verstikkend, even intiem als surreëel decor. Je blijft ademloos kijken.
**** De Volkskrant