do 2 apr - vr 3 apr

De vrouw die de honden eten gaf

Het Zuidelijk Toneel
2
apr
-
3
apr
  • do 2 apr
    20:30
    Podiumzaal
  • vr 3 apr
    20:30
    Podiumzaal

In de zomer van 2012 werd België opgeschrikt door het nieuws dat Michèle Martin, ex-vrouw van Dutroux, vervroegd zou vrijkomen. Zij had twee kinderen in een kelder laten verhongeren en sterven. In 2014 verscheen het boek van Kristien Hemmerechts over deze vrouw. België stond weer op zijn kop. Reden: Martin werd te menselijk voorgesteld.

De roman De vrouw die de honden eten gaf zette België in 2014 weer op stelten. Schrijfster Kristien Hemmerechts probeerde zich in Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Ze stelde haar niet voor als een monster, maar als een heel gewone vrouw, een angstige, egoïstische, laffe vrouw, dat wel, maar ook een verrassend toegewijde moeder, en dochter. Er leek een verwarring te ontstaan tussen auteur en personage. Het trauma is duidelijk nog niet verwerkt.

Topactrice, Theo d’Or en Gouden Kalf winnares Marie-Louise Stheins was van meet af aan gefascineerd door deze roman. Samen met regisseur Julie Van den Berghe durft ze de uitdaging aan. Dit wordt indringend theater, dat staat vast.

donderdag try-out
vrijdag première

Credits

spel: Marie-Louise Stheins e.a.
regie: Julie Van den Berghe
tekstbewerking: Marie-Louise Stheins & Julie Van den Berghe
gebaseerd op: de gelijknamige roman van Kristien Hemmerechts
geluidsontwerp: Jannes Noorman
dramaturgisch advies: Piet Menu
beeld: Mari Kanstad Johnsen