vr 13 mrt 20:30

Wat we normaal niet horen

Laura van Dolron / Het Zuidelijk Toneel
13 mrt
20:30
  • vr 13 mrt
    20:30
    Podiumzaal

Een viering van de zogenaamd zwakkeren van de samenleving die eigenlijk de sterken zijn.

Afgelopen jaar speelde Laura deze voorstelling met veel succes een aantal keer en eerlijk is eerlijk, deze voorstelling is te goed om niet naar Natlab te halen. NRC Handelsblad schreef: 'Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk, maar gaat ook nadrukkelijk het gesprek aan. Dat maakt opvallend veel los uit het publiek. Zo wordt WAT WE NORMAAL NIET HOREN een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen, om te luisteren naar de ervaringen van een ander zonder kritiek of tegenwerpingen.'

We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt genoeg gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn. Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. Deze mensen hebben een indrukwekkend levensverhaal en zullen zelden aan talkshowtafels komen.

De schreeuwers laten zich wel horen, maar de mensen die niet de macht of de behoefte hebben om zich te uit te spreken, hebben vaak meer zinnigs te vertellen.” De voorstelling is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Ze deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, maar met vaste gasten Marcio Da Silva, Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar muzikaal bij en componeert live muziek.

Het Zuidelijk Toneel maakt elk seizoen tenminste één project, die gemaakt is op basis van ontmoetingen met en verhalen van mensen uit onze samenleving. Artistiek directeur Piet Menu: “Laura van Dolron heeft de ontwapenende gave om een publiek op het gemak te stellen en tegelijkertijd te confronteren met moeilijke vragen en persoonlijke bespiegelingen. Door een extra portie werkelijkheid wordt de warmte nog warmer, worden de blikken nog intenser en de vragen nog indringender.”

Oorspronkelijke titel: IK KOM IETS DOEN, is gewijzigd in WAT WE NORMAAL NIET HOREN

Credits

Concept, regie: Laura van Dolron
Artistiek advies: Piet Menu en Steve Aernouts
Dramaturgie: Céline Buren
Met: o.a Marcio De Silva, Laura Bruin, Steve Aernouts
Muziek: Frank van Kasteren

MoonSaris

Over Laura van Dolron
Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Sinds 16 jaar maakt zij succesvoorstellingen in Nederland en België. Ze staat als zichzelf op het podium en neemt het publiek mee in haar filosofische, lichtvoetige, troostrijke en humoristische gedachtenkronkels. Haar werk staat in het theater, maar is veel meer dan toneel. Stand-uppen, preken, dichten en filosoferen, ze doet het allemaal.  

“In een wereld waar Trump president is en iedereen zichzelf vorm geeft via Facebook en Instagram moet je als theatermaker waarachtig zijn in plaats van een performance op te voeren” , vindt Laura. “Af en toe lijk ik meer voeling te hebben met dominees en therapeuten.”

Laura won diverse theaterprijzen. De jury van het Vlaams Theaterfestival schreef: ‘Van Dolron heeft iets van een vrouwelijke Woody Allen en ze verdient het om een net zo groot publiek te bereiken als de meester zelf.’

“WAT WE NORMAAL NIET HOREN is niet moralistisch, maar wel hartverwarmend. Gaandeweg de voorstelling is het tl-licht zowaar warmer geworden.”

★★★★ De Volkskrant