Michiel Devijver

Rijgen

NT Gent
29 nov
20:30

Arthur Schnitzler schreef Reigen, de toneelklassieker over liefde en sexualiteit in het Weense fin de siècle en veroorzaakte toen veel ophef, uiteraard.

Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht hebben bewezen toneelklassiekers te kunnen vertalen naar het nu en daarmee maken ze deze nog aantrekkelijker voor een nieuw publiek. Zij maken nu Rijgen.

In deze Rijgen zullen performers elkaar verleiden, wellicht ook een dier, fantaseren ze tragikomische liefdessituaties, proberen voetfetisjisme uit of worden in verlegenheid gebracht door ongewenste intimiteiten.

De hitte van het toneellicht, de tastbaarheid van het decor en de acteurs maakt de voorstelling tactiel en sensueel. Citaten uit smeuïge popsongs, chatrooms voor zoöfielen en erotiserende teksten van Roland Barthes, Alain Badiou, Srećko Horvat, Julia Kristeva en Luce Irigaray hitsen het publiek op en toveren een blos op je wangen.

Regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht maakten recent een serie voorstellingen waarin ze het theaterrepertoire en iconische volksverhalen als Bambi en Robin Hood bevroegen vanuit een hedendaags perspectief. In plaats van de klassiekers uit ons Westers cultureel archief slechts te herinterpreteren, breken ze die open en herschrijven ze.

"Levensechte mensen die worstelen met de spanning tussen wat er van hen verwacht wordt en hun eigen gekke verlangens. Moeremans en Robbrecht oordelen niet, maar tonen. De acteurs dienen dat streven met soms werkelijk spetterend, maar altijd ook zeer geloofwaardig spel."
THEATERKRANT

“Zélfs de meest controversiële vormen die liefde kan aannemen, zoals die tussen een volwassene en een kind. De interviews die de makers vooraf deden met bijvoorbeeld echte pedo- en aseksuelen, maken deze Rijgen, naast een bijzonder grappig stuk (alle pluimen naar het fantastische acteurstrio Peter Seynaeve, Ariane Van Vliet en de Nederlander Louis van der Waal), ook doorleefd en menselijk."
★★★★ – HET NIEUWSBLAD (BE)


Sarah studeerde beeldende kunst, acteren, regie en filosofie. Ze maakte furore met haar gezelschap Moeremans&sons en ontwikkelde voorstellingen bij gezelschappen als Orkater, NNT en Tg Oostpool. Haar werk wordt gekenmerkt door een sterke acteursregie, een liefde voor hedendaagse teksten, een combinatie van maatschappelijk engagement en gevoel voor ironie.

Joachim Robbrecht is schrijvend regisseur en belicht in zijn werk de donkere hoeken van de Nederlandse cultuur en Europese geschiedenis op satirische wijze. Oorlog, liefde, kolonialisme en migratie zijn belangrijk thema’s in zijn werk. Met Sarah werkt hij samen sinds ze samen regie studeerden in Amsterdam.

Credits

concept: Joachim Robbrecht & Sarah Moeremans
regie: Sarah Moeremans
tekst: Joachim Robbrecht
decor: Dorothee Curio
kostuumontwerp: Dorothee Curio
spel: Ariane Van Vliet, Peter Seynaeve, Louis van der Waal
productie: NTGent
Dit podiumwerk werd gerealiseerd met steun verkregen via de Belgische Tax Shelter