Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyuz
15 nov
20:30

Hoog tijd voor Lawrence of Arabia - the sequel, een vervolg op het heldenverhaal van de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. 

Lawrence of Arabia is een heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor autonomie in het oosten. Een verhaal over mannenvriendschap (er komt in de film niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

Het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. De vele rubberbootjes op de Middellandse Zee zijn via de keten van oorzaak en gevolg terug te leiden tot de tijd dat Lawrence in zijn djellaba door het zand croste.

Het is een verhaal van olie en hebzucht die vreselijke milieuvervuiling tot gevolg had.
Het is een geschiedenis, kortom, die licht werpt op het verwarrende heden.

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz blazen het stof van de oude filmrollen en maken een vervolg. Met de input van Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger komen ze tot een nieuwe versie van dat oude heldenepos.

Credits

Concept: Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz
Tekst en dramaturgie: Marjolijn van Heemstra
Eindregie: Eva Line de Boer
Spel: Bram Van Der Kelen, Pip Lucas, Giovanni Brand en Alidtcha Binazon
(Bram vervangt Sadettin die onlangs vader geworden is)

'De bijsluiter die iedere filmkijker zou moeten zien.'

★★★★ – NRC Handelsblad