Meer over Rembrandt

22 sep
14:30

Rembrandt van Rijn (1606-1669) is één van de meest succesvolle schilders aller tijden. Met een muzikaal verhaalconcert ter ere van het 350-jarige jubileum van de schilder en de film Rembrandt's J'Accuse duiken we dieper in zijn werk en de betekenis erachter.

Verhaalconcert

Het verhaalconcert over Rembrandts collectie in de Hermitage in St. Petersburg wordt uitgevoerd door drie Russische bewonderaars van Rembrandts kunst: schrijfster en presentatrice Sandra Geller, pianiste Olga van der Pennen en violiste Olena Lavrenko.

Sandra vertelt over het symbolisme in Rembrandts schilderijen en hoe zijn werk als inspiratiebron fungeerde voor Russische dichters. Het motto ‘liefde baart kunst’ wordt niet alleen weerspiegeld in zijn schilderijen, het is ook toepasbaar op de grote liefde in zijn leven. 

Sandra’s verhaal wordt omlijst door de gepassioneerde muziek van Olga van der Pennen. De muziek van Olga is gecomponeerd op de bekende gedichten van Poeshkin en Anna Achmatova. Olga vertelt: “In mijn muziek deel ik mijn diepste emoties en dromen, met één gedachte: open je hart, want van hart tot hart is mijn motto” .

Tijdens haar optreden wordt ze bijgestaan door violiste Olena Lavrenko, die met haar mooie klanken de emoties van de nummers versterkt. 


Film: Rembrandt’s J’Accuse

Wat als de Nachtwacht niet alleen een groepsportret van een schuttersgilde is, maar ook een gecodeerde boodschap van Rembrandt aan zijn publiek, waarin hij de geportretteerde compagnie beschuldigt van moord?

De bekende Engelse regisseur Peter Greenaway geeft in zijn spraakmakende film Rembrandt’s J’Accuse een vlot gemonteerde les beeldlezen. Hij treedt zelf op als onderzoeker van de moord. Hij ondervraagt betrokkenen — Rembrandts vrouw Saskia (Eva Birthistle), zijn maîtresses Hendrickje (Jodhi May) en Geertje (Emily Holmes) en collega-schilders als Ferdinand Bol (Jonathan Holmes) - en onderwerpt het schilderij aan een minutieus ‘forensisch onderzoek’. Hierbij duikt een grotere waarheid op aan de hand van een interpretatie van 31 details. Alles aan dit iconische schilderij krijgt een sinistere lading.

Regie
Sandra Geller
Speelduur
180 min
Jaar
2019
Land
Nederland
Taal
Nederlands, Ondertiteling:Nederlands
Onderdeel van:
Meer over Rembrandt