Film & Literatuur Inleiding | A Private War

Alexander Zwart
do 21
maart

Filmjournalist Alexander Zwart licht telkens één film uit het actuele aanbod uit. Een film gebaseerd op een boek, of over het leven van een schrijver. Thema van de inleiding is afhankelijk van boek en film, maar altijd staat de vertaling naar het grote scherm centraal.

Een avond kost € 14,50. De cursus is opgezet als geheel, maar natuurlijk zijn de avonden ook afzonderlijk te bezoeken.

Deel 3 | A Private War

Oorlogscorrespondent Marie Colvin (een Golden Globe genomineerde rol van Rosamund Pike) van The Sunday Times en The New York Times bleef niet netjes achter de linies, maar drong door tot de hete kern van gewapende conflicten. Ze stond op slagvelden in onder andere Oost-Timor, Tsjetsjenië, Libië en Sierra Leone. Ver verwijderd van de frontlinie moet ze echter een persoonlijke strijd uitvechten wanneer ze te maken krijgt met een posttraumatische stressstoornis. Maar zelfs dan moet ze haar gezondheid en veiligheid op het spel zetten om op nieuws te blijven jagen.

Deze biografie van een oorlogscorrespondent is gebaseerd op een artikel in het tijdschrift Vanity Fair. Hoewel in de Verenigde Staten de meest prestigieuze literatuurprijs (de Pulitzerprijs) wordt uitgereikt aan zowel romans als journalistieke stukken, gaan wij daar in Nederland nogal aan voorbij. In de inleiding bij deze film staan we onder meer stil bij films die gebaseerd zijn op journalistieke artikelen.  

 

Over Alexander Zwart

Filmjournalist Alexander Zwart studeerde audiovisuele vormgeving aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en beeldende kunst en creatief schrijven aan de Rietveld academie in Amsterdam.