Film & Literatuur Inleiding | Can You Ever Forgive Me?

Alexander Zwart
do 7
maart

Filmjournalist Alexander Zwart licht telkens één film uit het actuele aanbod uit. Een film gebaseerd op een boek, of over het leven van een schrijver. Thema van de inleiding is afhankelijk van boek en film, maar altijd staat de vertaling naar het grote scherm centraal.

Een avond kost € 14,50. De cursus is opgezet als geheel, maar natuurlijk zijn de avonden ook afzonderlijk te bezoeken.

Deel 2 | Can You Ever Forgive Me?

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de succesvolle biograaf (en kattenvrouwtje) Lee Israel. Zij verdiende in de jaren 70 en 80 haar geld door boeken te schrijven over onder meer Katharine Hepburn en Estee Lauder. Als Lee uit de smaak valt en ze haar boeken niet langer gepubliceerd krijgt, gebruikt ze haar schrijftalent om anderen te misleiden. De film is een bewerking van haar memoires Can You Ever Forgive Me?

Een film die een perfecte aanleiding biedt voor een inleiding over een van de spannendste (en nagenoeg verboden) onderwerpen in de literatuur: plagiaat. Want waar ligt eigenlijk de grens van plagiaat, en is een verzonnen biografie minder waard? We duiken in het waargebeurde leven van Lee, maar kijken ook naar voorbeelden in de Nederlandse letteren.

 

Over Alexander Zwart

Filmjournalist Alexander Zwart studeerde audiovisuele vormgeving aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en beeldende kunst en creatief schrijven aan de Rietveld academie in Amsterdam.

De volgende delen van de filmcursus

Deel 3 | A Private War

Oorlogscorrespondent Marie Colvin (een Golden Globe genomineerde rol van Rosamund Pike) van The Sunday Times en The New York Times bleef niet netjes achter de linies, maar drong door tot de hete kern van gewapende conflicten. Ze stond op slagvelden in onder andere Oost-Timor, Tsjetsjenië, Libië en Sierra Leone. Ver verwijderd van de frontlinie moet ze echter een persoonlijke strijd uitvechten wanneer ze te maken krijgt met een posttraumatische stressstoornis. Maar zelfs dan moet ze haar gezondheid en veiligheid op het spel zetten om op nieuws te blijven jagen.

Deze biografie van een oorlogscorrespondent is gebaseerd op een artikel in het tijdschrift Vanity Fair. Hoewel in de Verenigde Staten de meest prestigieuze literatuurprijs (de Pulitzerprijs) wordt uitgereikt aan zowel romans als journalistieke stukken, gaan wij daar in Nederland nogal aan voorbij. In de inleiding bij deze film staan we onder meer stil bij films die gebaseerd zijn op journalistieke artikelen.