ma 16 mrt 19:30

Onder de loep | Werk ohne Autor

Florian Henckel von Donnersmarck
16 mrt
19:30

Kurt groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime, raken ook zijn persoonlijke leven. Kurts jonge tante die kampt met een psychische aandoening valt ten prooi aan de nazi’s.

Al in zijn vroege jeugd wordt duidelijk dat Kurt een kunstzinnig talent heeft. Hij belandt op een kunstacademie in Oost-Duitsland waar hij mee dient te gaan in de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening, die de arbeider verheerlijkt en de individualiteit van de kunstenaar onderdrukt.

Op de academie ontmoet hij Elisabeth. De twee worden op slag verliefd. Elisabeths vader, Professor Seeband, is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. De twee mannen zijn verbonden door gebeurtenissen uit het verleden. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw. Als Kurt zichzelf en de ware kunst ontdekt, heeft dit ook implicaties voor Seeband.

Onder de loep

In deze reeks zijn recente films samengebracht, die de moeite waard zijn om nog eens beter te bekijken. Gemeenschappelijke noemer is dat ze stof tot nadenken bieden, en aanzetten tot verdere discussie. Over gewone mensen worden zelden films gemaakt, dus in deze reeks komen een aantal bijzondere personages langs. De films laten zien wat bijzondere gebeurtenissen met mensen kunnen doen, en hoe zij hierop reageren. In hoeverre dit bijzonder of abnormaal is, mag een van de discussiepunten worden.

De opzet van de avond is steeds hetzelfde: een bondige inleiding als opwarmer, om vervolgens de film te kijken. Dan een korte pauze en de nabespreking voor de liefhebbers.

Klik hier voor een overzicht van overige delen van deze filmreeks.

Regie
Florian Henckel von Donnersmarck
Cast
Hier: Sebastian Koch, Tom Schilling, Paula Beer
Speelduur
189 min
Jaar
2017
Land
Duitsland
Taal
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld, Ondertiteling:Nederlands
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Seks
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik

De avonden van deze filmreeks zijn ook los te bezoeken. Met een Natlab Pas, Betere Filmpas en als student kosten deze kaartjes €8,50.

Credits