Filmcursus Spaanse Cinema: De cinema van de democratie (1977-1995)

Coen Haver
28 mrt
19:30

In deze vierdelige cursus neemt filmmaker en –kenner Coen Haver u mee op reis door de geschiedenis van Spanje en zijn nationale cinema, beginnend bij meesters als Bunuel en eindigend bij de werken van hedendaagse grootheden als Almódovar en Medem.

Onderdeel van:
Filmcursus Spaanse Cinema

Iedere avond behandelt Haver een specifieke periode, die wordt omlijst met fragmenten en wordt afgesloten met één volledige film. Een avond kost € 14,50. De cursus is opgezet als geheel, maar natuurlijk zijn de avonden ook afzonderlijk te bezoeken.

 

DEEL 3: De cinema van de democratie
1977 - 1995

Het overlijden van Franco betekent een einde aan een periode van gruweldaden, angst, leed en verdriet. En dus ondergaat ook de Spaanse film een esthetische verandering. Het gebruik van metaforen is niet langer nodig en Spaanse auteursfilms zijn voor het eerst ook binnen de landsgrenzen commerciële successen.
Film: Mar Adentro (Alejandro Amenabar) uit 2004

  

Over Coen Haver

Coen Haver (1986) studeerde Theater- & Filmwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2010 is hij de eigenaar van Kupenda Films, een filmproductiebedrijf dat zich als doel gesteld heeft oprechte en ontroerende films te maken. Zijn bekendste film is het met verschillende prijzen bekroonde MIJN STUK GELUK, waarin de hoofdrollen waren voor Marloes van den Heuvel en Hetty Heyting. De film werd ondermeer vertoond op het filmfestival in Shanghai en op de Roze Filmdagen in Amsterdam. Haver geeft ook filmcursussen en lezingen in theaters door het land, organiseert filmnetwerkavonden en is regelmatig te gast in podcasts. Hij wil zo een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het Nederlandse filmlandschap.

Het volgende deel van de filmcursus

DEEL 4 op 25 april: Moderne Spaanse Cinema
1995 - nu

In geen enkel ander land is het medium film zo beïnvloed door de loop van de geschiedenis als in Spanje. Maar niet alleen de burgeroorlog en Franco’s regime hebben een blijvende stempel gedrukt op de estethiek en narratieve structuren. Ook de import vanuit Hollywood en andere Europese filmgrootheden als Frankrijk en Italië hebben blijvende sporen achtergelaten.
Film: Julieta (Pedro Almodovar) uit 2016