Cold War

Pawel Pawlikovski
do 6
december

Cold War is een meeslepend liefdesverhaal van regisseur en scenarioschrijver Pawel Pawlikowski (Oscarwinnaar Ida en My Summer of Love). Op 6 december verzorgt kunsthistoricus Ko van Dun om 20.00 uur een inleiding bij deze film. 

Donderdag 6 december: 
20.00 - 20.50 Inleiding door Ko van Dun 
20.50 - 21.10 pauze
21.10 - 23.05 Filmvertoning Cold War
 

Onderdeel van:
Film met inleiding

In Cold War vormt het Europa van na 1945 het decor. Een dramatische tijd die beheerst werd door het trauma van de oorlog en de beklemming van een verdeelde wereld. De kracht van de film is dat hij uitnodigt om de goed-foutschema’s en het zwartwitdenken van weleer los te laten en geschiedenis primair te zien als een verhaal van mensen.

Middels beelden ontleend aan het verhaal van de kunst sluit kunsthistoricus Ko van Dun hier met zijn inleiding op 6 december bij aan. Wat waren de grote thema’s die de mensen toen beroerden? En hoe verhoudt het drama van hun tijd zich met de dromen en verlangens die ook wij nog koesteren?

In het Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen. In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar.

Cold War toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. Cold War werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes, waar Pawlikowski werd bekroond als Beste Regisseur. Met in de hoofdrollen de Poolse acteurs Joanna Kulig en Tomasz Kot en een bijrol van actrice Agata Kulesza (bekend uit IDA).

Credits

Regie: Pawel Pawlikovski
Cast: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza
Duur: 84 min. 
Jaar: 2018
Land: Polen
Taal: Pools en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld