Helmert Woudenberg, Toneelgroep Jan Vos - Van Huis uit

vr 28
september

In Van Huis uit grijpt Helmert Woudenberg terug op twee eerdere solo’s, namelijk Übermensch en Waterman. Beide monologen worden in een nieuwe vorm naast elkaar op één avond gespeeld.

Onderdeel van:
Theater

Twee jongens groeien op in andere tijden en verschillende omgevingen. De een op het platteland, nog voor de Eerste Wereldoorlog, in een Duits gezin met veel huiselijk geweld onder een sterke vader en een zwakke moeder. Dit verhaal is gebaseerd op wat er bekend is over de jeugd van Hitler. De ander groeit op in Amsterdam, in de Tweede Wereldoorlog, in een Joods gezin van veertien kinderen met een sterke moeder en een zwakke vader. De Joden moeten zich aanmelden voor deportatie. Dit verhaal is gebaseerd op het aangrijpende onderduikverhaal van de joodse Hatty (Hartog) Waterman.

In Van Huis uit staan twee onthutsende verhalen tegenover elkaar, verhalen waarin we zien hoe de maatschappelijke omstandigheden, maar toch vooral het contact met onze ouders, bepalend zijn voor hoe we als volwassenen in het leven komen te staan.

Helmert Woudenberg was één van de oprichters van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 furore maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Daarna was hij actief als acteur, regisseur en schrijver van prachtige stukken waarin hij focust op ethiek, politiek, oorlog en het geloof.

Woudenberg is onder meer bekend van succesproducties als ‘, ‘Jezus’, ‘Mansholt’, ’Kuyper & Wilhelmina’ en veertien spraakmakende solovoorstellingen waaronder 'Fortuyn',‘Übermensch’, ‘Waterman’ en ‘Landverrader.

Sinds de voorstelling ‘Mansholt’ is hij nauw verbonden aan toneelgroep Jan Vos.

Credits

Regie: Helmert Woudenberg
Cast: Helmert Woudenberg
Taal: Nederlands

Bekijk onze thema's