Op dinsdag 12 november
DEEL 1 | DE GRONDSLAGEN VAN FILMANALYSE & NARRATIEF
We beginnen onze reis in de wereld van filmanalyse met de basis: wat is film eigenlijk? Over welke trukendoos beschikt een filmmaker om zijn of haar verhaal te vertellen? Je ontdek wat filmanalyse inhoudt en hoe het ons helpt de verborgen diepten van het film narratief te begrijpen. Deze eerste avond legt de basis voor het interpreteren van verhaallijnen en introduceert je in de kunst van het vertellen van verhalen in film.
Op dinsdag 19 november
DEEL 2 | IN BEELD GEBRACHT: MISE-EN-SCÈNE EN CINEMATOGRAFIE
De tweede bijeenkomst verkennen we de kracht van mise-en-scène en cinematografie. Leer hoe de inrichting van een scène, de keuze van de setting, kostumering en belichting de toon en thema's van een film bepalen. Ontdek daarnaast hoe camerabewegingen, kadrering en kleurgebruik niet alleen het oog behagen, maar ook cruciaal zijn voor het vertellen van het verhaal en het overbrengen van emoties.
Op dinsdag 26 november
DEEL 3 | DE KRACHT VAN MONTAGE EN GELUID IN FILM
De kunst van het monteren en de invloed van geluid staan centraal in de derde bijeenkomst. Deze sessie onthult hoe montage het tempo, de spanning en de narratieve structuur van een film vormgeeft. Daarnaast duiken we in de wereld van filmgeluid, van subtiele geluidseffecten tot grootse muzikale scores, en leren we hoe geluid de emotionele en narratieve impact van film versterkt.
Op dinsdag 3 december
DEEL 4 | EEN DIEPERE KIJK: FILMTHEORIE EN INTERPRETATIE
We sluiten de cursus af met een verdiepende blik op diverse filmtheorieën en hoe deze onze interpretatie van films beïnvloeden. Onderzoek de rol van de regisseur en hoe hun unieke stijl en visie het filmmaken beïnvloeden. We bespreken ook hedendaagse trends in de filmindustrie en hoe culturele en maatschappelijke thema's in films worden weerspiegeld, waardoor we een completer beeld krijgen van de kracht en betekenis van cinema.