De kracht van filmmuziek | Het luisterend oog

Kevin Toma
wo 20 mrt 19:30
20 mrt
19:30

We zijn geneigd film te zien als een visueel medium, maar hoe anders zouden beelden werken als er geen geluid bij zat of als de componist voor net iets andere muziek had gekozen? Met de driedelige cursus De kracht van filmmuziek pleit Kevin Toma (filmcriticus, componist en pianist) voor een aandachtigere benadering van filmmuziek. Aan de hand van talrijke prikkelende filmfragmenten onderzoekt hij de betekenisvolle manier waarop muziek, geluid en beeld in elkaar kunnen grijpen. Deze avond staat in het teken van 100 jaar filmmuziek-geschiedenis.

Als toeschouwer zie je de beelden van een film nooit los van de geluiden en de muziek die erbij klinken. Andersom geldt hetzelfde: door de beelden ‘hoor’ je dingen in de muziek die anders onopgemerkt zouden blijven. Hoe kunnen filmmakers van de kracht van filmmuziek profiteren? Wat maakt de ene soundtrack zoveel beter dan de andere? Kevin Toma pluist het met je uit, in een spannende cursus die het plezier van het filmluisteren én -kijken voorop stelt.

HET LUISTEREND OOG
In de eerste cursusbijeenkomst maakt Toma een vogelvlucht door 100 jaar filmmuziek-geschiedenis, en brengt hij de belangrijkste functies en taken van filmmuziek in kaart. Hij doet dit aan de hand van talrijke hoogtepunten uit de film(muziek)geschiedenis, van klassiekers als Once Upon a Time in the West en The Third Man tot minder bekende filmmuzikale voltreffers.

KEVIN TOMA (Sittard, 1974)
is filmwetenschapper en filmjournalist voor onder meer de Volkskrant. Daarnaast verzorgt hij filmcursussen en lezingen door het hele land, maakt hij eigentijdse, veelgevraagde muziek voor zwijgende klassiekers en is hij dj.

 

ANDERE CURSUSAVONDEN

27-03 DE MUSICAL
03-04 MUZIEK ALS FILM, FILM ALS MUZIEK

 

TICKETS

Voor iedere avond kan je een los ticket kopen via de ticketlink hierboven.