Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca
zo 4 jun - wo 7 jun
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik
4
jun
-
7
jun

De wereldberoemde performer Cesária Évora staat centraal in deze intieme documentaire. Met nooit eerder vertoonde beelden en inzichten in het leven van de zanger, volgt de film de strijd en het succes van de Barefoot Diva. Haar stem bracht haar van armoede naar sterrendom. Haar enige droom was om vrij te zijn. 

Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit het liefdevolle portret van Ana Sofia Fonseca komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, 'die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land', zoals iemand in de film zegt. Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres.

Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde. Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was.

Cesária Évora
Regie
Ana Sofia Fonseca
Cast
Cesária Évora
Speelduur
95 min
PREMIEREDATUM
do 1 jun
Jaar
2022
Land
Portugal
Taal
Portugees, Engels, Frans, Creools
Ondertiteling
Nederlands
  • Niet schadelijk / alle leeftijden
  • Grof taalgebruik

Deze film zie je ook thuis via