Losers

Jelena Kostić
za 27 jan 20:30
27 jan
20:30

Stand back, I’m a loser on a winning streak.
- Ocean Vuong, ‘Beautiful Short Loser’

We voelen ons allemaal weleens een loser. Wanneer we achter het net vissen, wanneer het gras groener blijkt bij de buren, of wanneer we vlak voor de finishlijn ingehaald worden. Het zijn momenten waarop we door de grond kunnen gaan, maar waarop we later – hopelijk – met een glimlach terug kunnen blikken. 

In Losers onderzoekt choreograaf Jelena Kostić verschillende aspecten van het ‘loserschap’: schaamte, (zelf)medelijden, verdriet, en de noodzaak om onze slechtere momenten te relativeren en te transformeren. Met humor als wapen creëert Jelena een dansvoorstelling die het gevoel van verliezen in een veelzijdige theatrale bewegingstaal vangt. 

DOCUMENTAIREFILM 
Tegelijkertijd met Losers gaat ook de documentaire Behind The Dance van Nikola Kostić, Jelena's broer, in première. Hij volgde met zijn camera het maakproces van de Kostić-voorstelling Blind Spot - Rotterdam en legde de tegenslagen en overwinningen bij het maken van deze uitdagende locatievoorstelling vast. 

OVER JELENA KOSTIĆ
Stichting Kostić is een klein dansgezelschap uit Tilburg, opgericht in 2009. Artistiek leider en choreograaf Jelena Kostić (Belgrado, 1976) begon haar carrière onder de vleugels van DansBrabant en staat sinds enige jaren op eigen benen. In de periode 2021-2024 wordt het gezelschap meerjarig gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Tilburg.


“Met een fluwelen handschoen knijpt ze je keel dicht.”
- Brabants Dagblad

Credits

Choreografie, concept en artistieke leiding Jelena Kostić
Dansers en performers Noëmi Wagner, Tijmen Teunissen, Blazej Jasinski, Oliver Wagstaff
Artistiek adviseur & repetitor Judit Ruiz Onandi
Componist Evelien van den Broek
Decorontwerp Davy van Gerven
Lichtontwerp Bart Verzellenberg
Kostuumontwerp Rens de Waal
Repetitor & artistiek advies Judit Ruiz Onandi
Dramaturgie en tekst Lou Cope
Met steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg